GSV O DRŽAVNOM PRORAČUNU ZA IDUĆU GODINU

Vlada je saslušala primjedbe sindikata i poslodavaca na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, no u saborsku će proceduru uputiti svoj prijedlog jer je takav proračun jedino moguće rješenje u ovom trenutku, izjavio je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) ministar financija Ivan Šuker.

Zajednička je zadaća socijalnih partnera pronaći način za racionalnije korištenje sredstava koja su na raspolaganju, rekao je Šuker na konferenciji za novinare.

Dopredsjednik GSV-a ispred sindikata Boris Kunst (URSH) načelno je podržao proračun iako su sindikati nezadovoljni njegovom socijalnom stranom, posebice jer nema dovoljno novca za povećanje plaća, zapošljavanje te obrazovanje i znanost.

Sindikati procjenjuju da bi moglo doći do realnog pada plaća državnih službenika i namještenika u odnosu na gospodarstvo pa bi se zaostajanje njihovih plaća moglo sa sadašnjih 12 posto povećati na 20 posto.

Sindikalci su nezadovoljni iznosom sredstava za aktivnu politiku zapošljavanja jer to nije dovoljno za povećanje zaposlenosti, kao i razinom izdvajanja za obrazovanje i znanost koja je smanjena sa 4,2 posto na 3,9 posto BDP-a.

Prijedlog državnog proračuna neprihvatljiv je za dopredsjednika Matice hrvatskih sindikata javnih službi Vilima Ribića jer manje novca za obrazovanje i znanost znači zadržavanje teškog stanja u prosvjeti i pokazuje nespremnost Vlade da provede nužne reforme.

On je pročitao zajednički zaključak šest sindikalnih središnjica, sa sastanka održanog prije sjednice GSV-a, da je proračun za 2005. neprihvatljiv jer nije dovoljno razvojan i zadržava status quo među interesnih skupinama.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) čuro Popijač nije se izjasnio prihvaća li prijedlog proračuna ili ne, ali upozorava da proračun od 91 milijarde kuna znači daljnje povećanje javne potrošnje.

Popijač ističe da treba ozbiljno poraditi na smanjenju državnih rashoda i okrenuti se ulaganjima u razvojne programe jer bez restriktivnog proračuna ne može doći do ozbiljnijeg rasta konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.(Hina)



Pisane vijesti