Ministar Šuker na proslavi 120 godina Croatia osiguranja

Vodeće hrvatsko osiguravajuće društvo, Croatia osiguranje, večeras je na prigodnoj svečanosti u Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Ive Sanadera, proslavila 120 godina od osnutka.

Ministar financija Ivan Šuker, pozdravljajući okupljene na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt, rekao je da "u Hrvatskoj nema puno tvrtki koje su poslovale tijekom tri stoljeća i četiri države, s jasnim ciljem na usluzi hrvatskog čovjeku". Naglasio je da poslovni rezultati tvrtke, kvaliteta poslovanja i povjerenje građana govore u prilog toga hrvatskoga osiguravajućeg društva, koje širi svoje poslovanje u regiji.
"Od siječnja ove godine dionice Croatia osiguranja uvrštene su u prvu kotaciju Zagrebačke burze i njima se već trguje po dvostruko većoj cijeni od nominalne, što govori o uspješnosti njenog poslovanja",kazao je ministar Šuker, koji je nedavno imenovan za predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke. Također je napomenuo kako je "teško govoriti o tome u čijem će vlasništvu biti Croatia osiguranje kada tvrtka jednom izađe na burzu".
"Ako želimo biti u jednom modernom financijskom društvu, onda je nemoguće određivati tko će biti vlasnik", kazao je Šuker, dodajuć ikako je "siguran da će Croatia osiguranje, zbog svog branda, koji vrijedi mnogo, uvijek biti Croatia" te da "nitko nije lud prodati jedan tako poznati brand koji znači mnogo u srcu svakog Hrvata".
Procijenio je da Croatia osiguranje mora i dalje izlaziti na burzu, ako se želi natjecati s velikim svjetskim osiguravajućim kućama koje dolaze u Hrvatsku, jer, kako je naglasio " na burzi može dokazati da je jaka i moćna (osiguravajuća kuća) i da se može ravnopravno nositi s njima."
Predsjednik Uprave Croatia osiguranja, Marijan Ćurković, kazao je da je to osiguravajuće društvo od svog početka, godine 1884. uspješno poslovalo, jer je već te godine ostvarilo dobit.
Danas je država vlasnik oko 82 posto Croatia osiguranja, a to osiguravajuće društvo drži više od 45 posto hrvatskog tržišta i ima u Hrvatskoj 2.200 zaposlenika, sposobnih hrvatskim osiguranicima ponuditi nove proizvode, naglasio je Ćurković.
Naime, Croatia osiguranje u većinskom je vlasništvu države - Hrvatski fond za privatizaciju ima 81,3 posto dionica, dok ostali dioničari imaju 18,7 posto dionica. Prema ranije objavljenim podatcima, Croatia osiguranje lanjsku je poslovnu godinu završilo s neto dobiti od 74,9 milijuna kuna. Ukupan prihod tvrtke prošle je godine iznosio 2,73 milijarde kuna, a ukupna premija 2,6 milijardi kuna.
Croatia osiguranje prošle je godine imala udio od 46 posto na hrvatskom tržištu osiguranja, izvijestili su sredinom ožujka iz same tvrtke.



Pisane vijesti