Ministar Šuker sastao se s potpredsjednikom EIB-a Kollatz - Ahnenom

Ministar financija Ivan Šuker održao je danas sastanak s potpredsjednikom Europske investicijske banke (EIB) Mathias Kollatz-Ahnenom.

U svjetlu vrlo uspješne dosadašnje suradnje na sastanku se razgovaralo o daljnjoj suradnji s naglaskom na 2009. godinu. Naglasak je stavljen na financiranje malog i srednjeg poduzetništva, što će doprinijeti jačanju privatnog sektora u Republici Hrvatskoj. Inicijativa Ministarstva financija je da se kreditne linije za financiranje vode preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) što su i predstavnici EIB-a u potpunosti prihvatili. Istaknuli su da će EIB odobriti HBOR-u sredstva i povećati iznos s prvotno planiranih 200 milijuna EUR-a na 250 milijuna EUR-a.

Razgovaralo se i o nastavku financiranja infrastrukturnih projekata. Predstavnici EIB-a su izrazili spremnost financiranja projekata nastavka izgradnje autocesta, željeznica i projekata iz zaštite okoliša koji će se s ulaskom RH u članstvo EU sufinancirati iz strukturnih fondova EU. Izrazili su svoj interes i otvorenost za sudjelovanje u projektu Zračne luke Zagreb bez obzira na odabrani način financiranja.

Predstavnici EIB-a su istaknuli da je Upravni odbor Banke prije dva dana odobrio dodatno kreditiranje od 15 milijardi EUR-a za sljedeće dvije godine čime će sveukupni iznos namijenjen za financiranje država EU korisnica sredstava doseći 60 milijardi EUR-a. U taj paket financiranja ulazi i RH kao država pristupnica EU, te je u tom kontekstu EIB povećao alocirani iznos sredstava za Hrvatsku u odnosu na prethodno planirani.
Na sastanku je predstavljen gospodin Bo Nielsen koji će biti zadužen za suradnju s Hrvatskom unutar EIB-a.



Pisane vijesti