Suradnja poreznih uprava Hrvatske i Nizozemske

U Središnjem uredu Porezne uprave u ponedjeljak, 26. siječnja 2009., svečano je otvoren projekt "Implementacija godišnjeg nadzora i plana nadzora za 2010.", u sklopu bilateralne suradnje između hrvatske Porezne uprave i nizozemske Vlade.

Stručnjaci nizozemske Porezne uprave će tijekom ove godine, u sklopu danas započetog projekta, provesti obuku djelatnika hrvatske Porezne uprave koji bi krajem ove godine trebali samostalno izraditi plan nadzora nad poreznim obveznicima u 2010. na temelju sustava za upravljanje rizicima.
Kako je na današnjoj svečanosti otvaranja tog projekta istaknuo ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, riječ je projektu koji, u sklopu bilateralne suradnje poreznih vlasti dviju zemalja, financira nizozemska Vlada, a praktički predstavlja nastavak zajedničkog projekta iz 2007. godine.
Riječ je o projektu "Jačanje integriteta i sustava za suzbijanje nepravilnosti i prijevara u Hrvatskoj", kojemu je u fokusu bio odabir poreznih obveznika za provedbu nadzora, kao i tehnike i metode nadzora.
Danas započeti projekt će se pak, prema riječima člana Direktorata nizozemske Porezne uprave Everta de Jagera, fokusirati na kvalitetnu izradu plana nadzora za 2010. godinu.
Naime, 16 djelatnika Porezne uprave izravno uključenih u izradu godišnjeg plana poreznog nadzora nizozemski će stručnjaci osposobiti da samostalno izrade taj plan "slučajnog" odabira obveznika nad kojima će se provoditi nadzor, uz analizu rizika za njihov odabir.
Osim želje da se Hrvatskoj pomogne u povećanju učinkovitosti Porezne uprave, dodao je de Jager, interes Nizozemske za provedbu ovog projekta je i u činjenici da se porezne prijevare ne zaustavljaju na državnim granicama, već se radi o internacionalnom problemu za čije je sprječavanje nužna suradnja poreznih vlasti svih zemalja. (Hina)



Pisane vijesti