Hrvatska i SAD potpisali memorandum o sprečavanju krijumčarenja nuklearnih materijala

Ministar financija Ivan Šuker i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James Foley potpisali su danas u Zagrebu Memorandum o razumijevanju o suradnji u sprečavanju nedopuštenog prometa nuklearnih i drugih radioaktivnih materijala.

Memorandum između Ministarstva energetike Sjedinjenih Država i Ministarstva financija Hrvatske omogućit će opremanje strateških hrvatskih točaka, poput graničnih prijelaza, zračnih luka i pomorskih luka, sa sustavima za otkrivanje radijacije, te obuku hrvatskih carinika za otkrivanje i presretanje nedopuštenog prometa nuklearnog i ostalog radioaktivnog materijala, istaknuto je na svečanosti potpisivanja.

SAD će u taj projekt uložiti oko četiri milijuna dolara tijekom idućih godinu dana, s tim da će hrvatske kompanije biti korištene za izgradnju i instalaciju sustava, kao i za dugoročno održavanje opreme.

"Nažalost postoji prijetnja terorista od krijumčarenja radioaktivnih tvari preko granica za potrebe izrade oružja za masivno uništavanje ", kazao je američki veleposlanik Foley dodavši da je odgovor na tu prijetnju zajednička odgovornost svih članova međunarodne zajednice.

"Lanac je onoliko jak koliko je jaka njegova najslabija karika", istaknuo je Foley.

Ministar financija Šuker naglasio je da ovaj sporazum važan jer će hrvatski carinici biti upoznati sa znanjima s kojima se dosad nisu susretali, te jer je to još jedna priprema Hrvatske za Schengen.


(Hina)



Pisane vijesti