Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker u službenom posjetu Kini

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Ivan Šuker sastao se 7. srpnja 2010. u Pekingu s prvim potpredsjednikom Vlade NR Kine Li Keqiangom. U izrazito otvorenom i srdačnom razgovoru, koji je potrajao duže od predviđenog, potpredsjednik kineske Vlade istaknuo je goleme mogućnosti i potrebu daljnjeg produbljivanja bilateralnih odnosa, a posebno odnosa na području gospodarstva.

U tom kontekstu istaknuo je strateški položaj RH i značaj plovnih putova iz Kine i Azije preko Luke Rijeka u Hrvatsku i Europu, interes kineskih tvrtki za ulaganja u izgradnju infrastrukturnih projekata u RH, te moguću suradnju u području financija. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Šuker složio se sa zaključcima kineskog kolege, naglasivši potrebu daljnjeg produbljivanja suradnje na područjima gospodarstva, trgovine, ulaganja, financija, turizma te drugim područjima od obostranog interesa. Posebno se osvrnuo na mogućnosti kineskih ulaganja u hrvatske infrastrukturne projekte te mogućnosti suradnje u području financija.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Ivan Šuker, koji boravi u NR Kini na poziv kineskog ministra financija i Vlade NR Kine, prethodno se susreo s ministrom financija Xie Xurenom te s guvernerom Kineske središnje banke Zhou Xiaochuanom i predsjednikom Kineske državne izvozno-uvozne banke Li Ruogluom.

Prije povratka u Hrvatsku izaslanstvo sastat će se još s ministrom trgovine NR Kine Chen Demingom i predsjednikom Kineske razvojne banke Chen Yuanom. Službeni posjet hrvatskog izaslanstva vođenog potpredsjednikom Vlade RH i ministrom financija Šukerom završava danas.



Pisane vijesti