Održana konferencija o upravljanju proračunom i fiskalnoj politici

Konferencija o upravljanju proračunom i fiskalnoj politici u sklopu projekta „Unapređenje proračunskih procesa", financiranim iz programa EU PHARE 2006 i provedenim od strane Ministarstva financija i Human Dynamics-a, održana je 4. i 5. listopada 2010. u Zagrebu.

Veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija, istaknuli su kako novi pristupi u upravljanju financijama javnog sektora postaju imperativ u vremenu u kojem živimo, a ova je Konferencija dobra prilika da se na jednom mjestu okupe stručnjaci iz Hrvatske i zemalja članica Europske unije i razmijene svoja iskustva iz područja upravljanja proračunom i fiskalne politike.

Predstavnici Ministarstva financija Republike Hrvatske iznijeli su pregled promjena u području javnih financija u Republici Hrvatskoj i u upravljanju proračunom tijekom pristupnog procesa i usvajanja najboljih praksi Europske unije. Posebno su se osvrnuli na unapređenja i modernizaciju proračunskih procesa podržanih informacijskim sustavom državne riznice, predstavivši i planirane aktivnosti. Hrvatski su govornici naglasili da se tehnička poboljšanja u upravljanju proračunom ne smiju promatrati kao izolirane aktivnosti, već da su nužan preduvjet za donošenje kvalitetnih odluka o alokacijama sredstava iz proračuna.

Predstavnici zemalja članica Europske unije podijelili su svoja iskustva vezana uz upravljanje proračunom. Dan je uvid u pristup programskom planiranju proračuna u Kraljevini Nizozemskoj, u izvršenje proračuna i upravljanje gotovinom u Republici Austriji, kao i u upravljanje proračunom i kohezijsku politiku u Republici Irskoj. Cilj ovih izlaganja bio je predstaviti konkretne primjere u području upravljanja proračunom koji bi se mogli primijeniti u Republici Hrvatskoj.

Drugog dana Konferencije naglasak je stavljen na izbor odgovarajuće fiskalne politike pri svladavanju ekonomske krize koja je prouzročila probleme u proračunima gotovo svih europskih zemalja.

Predstavnici Ministarstva financija zaključili su kako je učinkovito upravljanje proračunom jedan od preduvjeta konsolidacije javnih financija u uvjetima globalne ekonomske krize i financijskih ograničenja, u doba kada je fiskalna politika usmjerena na jačanje otpornosti sustava kako bi se postigla održivost proračuna i ravnoteža između poticanja gospodarstva i socijalne kohezije. Fiskalna konsolidacija i usmjerenost prema uravnoteženju proračunskih prihoda i rashoda glavna je odrednica fiskalne politike u uvjetima oporavka hrvatskoga gospodarstva.

Uslijedilo je izlaganje o fiskalnoj politici i održivosti u zemljama Srednje i Istočne Europe te osvrt na aktivnosti koje poduzima Državna riznica Ujedinjenog Kraljevstva s ciljem potpore tamošnjoj fiskalnoj politici i fiskalnoj disciplini. Predstavnica OECD-a izlaganje je nastavila prezentacijom na temu fiskalnih i monetarnih institucija u zemljama Srednje i Jugoistočne Europe. Ovim se izlaganjima stekao uvid u konkretne zamisli koje je moguće prilagoditi jedinstvenim potrebama Republike Hrvatske, a koje se tiču povećanja fiskalne discipline, kao i uvid u prijedloge za jačanje fiskalne politike koja bi omogućila kontinuirani gospodarski razvoj.

 



Pisane vijesti