U Financijskom inspektoratu u suradnji s MMF-om održana edukacija o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

U Financijskom inspektoratu Ministarstva financija, 4. ožujka 2011. završio je projekt tehničke pomoći Međunarodnog monetarnog fonda. Svrha projekta tehničke pomoći je jačanje postupaka za provedbu nadzora u području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Projekt tehničke pomoći trajao je od travnja 2010. do ožujka 2011. godine. U svrhu provedbe projekta, Financijski inspektorat imenovao je radnu skupinu za provedbu projekta, a sa strane MMF-a, na projektu su sudjelovali konzultanti: gđa. Marilyne Landry, g. Denis Meunier te g. Mark McKenzie.

U okviru projekta izrađen je Metodološki priručnik za ovlaštene osobe Financijskog inspektorata u nadzoru nad primjenom i provedbom mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma od strane obveznika te je održana jednotjedna edukacija svih zaposlenika Financijskog inspektorata koji sudjeluju u procesu nadzora. Svrha priručnika je ujednačeno postupanje, tj. standardizacija procedura i postupaka u nadzoru nad obveznicima primjene i provedbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (ZSPNFT).

Također, u sklopu projekta izrađena je i sektorska matrica rizika kao alat za procjenu rizika od pranja novca i financiranja terorizma u svim sektorima čiji je primarni nadzornik Financijski inspektorat. Nadalje, izrađen je i nacrt općih Smjernica za obveznike primjene i provedbe ZSPNFT koji je u završnoj fazi izrade te će biti objavljen na web stranici Ministarstva financija te je sačinjen vremenski plan aktivnosti Financijskog inspektorata u području jačanja sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma do 2013. godine.

Pisane vijesti