Hrvatsko izaslanstvo na skupštini Svjetske banke i MMF-a

Hrvatsko izaslanstvo, u sastavu predstavnika Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, sudjeluje na Proljetnoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu od 15. do 17. travnja 2011. godine. Izaslanstvo Ministarstva financija predvodi Martina Dalić, ministrica financija, a Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, guverner HNB-a.

Izaslanstvo je u petak prisustvovalo sastanku u okviru tzv. Nizozemske konstituence Svjetske banke, kojoj pripada i Hrvatska.

Ministrica Dalić i hrvatsko izaslanstvo tijekom proljetnog zasjedanja sastali su se s Philippeom Le Houerouom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, Peterom Harroldom direktorom za Hrvatsku i Rudolfom Jan Treffersom, izvršnim direktorom Banke. Teme njihovih razgovora bile su aktivnosti na provedbi postojećih projekta/zajmova Svjetske banke u Hrvatskoj, te buduća suradnja i priprema novih projekata. Istaknuta je značajna suradnja Banke u okviru zajma za razvojnu politiku kojim se daje financijska podrška Programu gospodarskog oporavka (PGO) Republike Hrvatske. Jedna od komponenti zajma odnosi se na jačanje fiskalne održivosti i konsolidaciju rashoda proračuna. Druga komponenta zajma usmjerena je na poticanje rasta privatnog sektora kroz financiranje niza mjera koje utječu na smanjenje administrativnih i regulatornih prepreka u poslovanju.

Hrvatsko izaslanstvo sastalo se i A. Borgesom, direktorom MMF-ovog Odjela za Europu, Age Bakkerom, izvršnim direktorom u MMF-u i voditeljicom misije MMF-a za Hrvatsku Zuzanom Murgasovom, s kojima se razgovaralo o gospodarskim zbivanjima u svijetu, kao i makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj. Hrvatsko izaslanstvo izvijestilo je predstavnike MMF-a o nizu mjera koje Hrvatska poduzima s ciljem ubrzanja gospodarskog oporavka.
Tijekom boravka u Washingtonu održan je sastanak s predsjednikom Inter-američke banke (IDB) za razvoj g. Luis Alberto Morenom i njegovim suradnicima, kao i s izvršnim direktorom u IDB-u g. Yasusuke Tsukagoshim.



Pisane vijesti