Krenuli prvi povrati poreza na dohodak za 2010.

Prvi povrati poreza na dohodak za 2010. godinu krenuli su 18. travnja 2011. godine iz Područnog ureda Zagreb, u iznosu od 12.473.340,45 kn za 8.140 poreznih obveznika.

Daljnja obrada i isplate povrata poreza slijede uobičajenom dinamikom, odnosno prema redoslijedu prijavljivanja područnih ureda.

Za 2010. godinu zaprimljeno je 858.173 prijava poreza na dohodak (u prošloj godini zaprimljeno je 1.119.813 prijava poreza na dohodak za 2009.godinu)

Kako se porezne prijave obrađuju, tako se isplaćuju povrati preplaćenog poreza, što znači da se i ove godine očekuje uobičajena dinamika obrade i verifikacije poreznih prijava.

Važno je da je uz prijave priložena sva potrebna dokumentacija i da su poslodavci podmirili obveze poreza i prireza na dohodak za svoje posloprimce.

Nema zakonskog roka za povrat poreza, ali se uvijek nastoji isplatiti u godini dana.

Temeljem podnesenih prijava poreza na dohodak za 2010. očekuje se da će biti isplaćeno 1.7 mlrd. kn povrata (u prošloj godini isplaćeno je oko 1,8 mlrd. kuna povrata poreza).

Prema evidencijama Porezne uprave, 2% godišnjih prijava poreza na dohodak za 2009. godinu nije obrađeno. Navedene prijave jednim dijelom nisu obrađene iz razloga što porezni obveznici nisu priložili svu potrebnu dokumentaciju, a dio iz razloga što poslodavci nisu podmirili obveze poreza i prireza na dohodak za svoje posloprimce.

Porezna uprava izvršava sve svoje obveze u zakonom propisanim rokovima.
No, uvijek postoje i konkretni slučajevi koji se moraju posebno rješavati.
U tim slučajevima je najbolje da se porezni obveznici sa svojim konkretnim zahtjevima obrate nadležnim ispostavama Porezne uprave.

Pisane vijesti