Izdanje euroobveznica Republike Hrvatske u iznosu od EUR 750 milijuna dospijeća 2018.

Potpomognuto oporavkom gospodarstva u 2011., stabilnim kreditnim rejtingom i završetkom pregovora o pristupanju Europskoj uniji, Republika Hrvatska realizirala je izdanje državnih euroobveznica u iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem u 2018.

Tijekom predstavljanja izdanja u europskim financijskim središtima 27.-29. lipnja, investitori su prepoznali potencijal rasta hrvatskog gospodarstva i stabilnost hrvatskog financijskog sustava, što je rezultiralo velikim iskazanim interesom za izdanjem. Sukladno tom interesu, u četvrtak 30. lipnja 2011., Republika Hrvatska objavila je izdanje euroobveznica na međunarodnom tržištu.
Činjenica da je knjiga upisa bila otvorena svega nekoliko sati svjedoči o snažnoj potražnji za euroobveznicama Republike Hrvatske. Dodatno treba istaknuti da Republika Hrvatska dvije godine nije izdavala euroobveznice na europskom tržištu. Vrijeme izdanja strateški je odabrano trenutkom zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja i određivanja pristupnog datuma Europskoj uniji te nedostatkom kvalitetnih izdanja na međunarodnom tržištu uslijed financijskog previranja u Eurozoni.

Potražnja tržišta iznosila je više od 1,3 milijarde eura, što je približno 80% više od planiranog iznosa. Interes za hrvatskim euroobveznicama iskazali su fondovi koji ulažu na tržišta Europske unije te investitori s Dalekog istoka i Sjeverne Amerike. Unatoč neizvjesnosti na međunarodnim financijskim tržištima te posljedičnom rastu zahtijevanog prinosa investitora, realizirana je euroobveznica s godišnjim kuponom od 5,875%, što je bitno niže od trenutnih obvezničkih prinosa susjednih zemalja Europske unije te bitno niže od kupona prethodnog izdanja euroobveznica koji je iznosio 6,5%.

Pisane vijesti