U Varaždinu održana javna rasprava o porezu na nekretnine

Danas je u Varaždinu održana peta javna rasprava o Prijedlogu zakona o porezu na nekretnine s predstavnicima općina i gradova Bjelovarsko - bilogorske, Krapinsko - zagorske, Međimurske, Sisačko - moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije.

Zamjenik gradonačelnika mr. sc. Vjeran Radelić je u svom uvodnom izlaganju pozdravio inicijativu održavanja javne rasprave u cilju informiranja predstavnika jedinica lokalnih samouprava o Prijedlogu Zakona o porezu na nekretnine. Naglasio je kako uvođenje poreza na nekretnine ne treba shvatiti kao dodatni udar na građane već će pridonijeti pravednijoj raspodjeli poreznog opterećenja. Isto tako očekuje da će uvođenje poreza na nekretnine pokrenuti tržište nekretnina.
Ministar Linić je istaknuo kako će uvođenje poreza ne nekretnine zamijeniti sustav komunalne naknade te neće dodatno porezno opteretiti građane osim u onim slučajevima gdje nekretnine neće biti u funkciji.

Prezentiran je Prijedlog zakona o porezu na nekretnine nakon čega je uslijedila javna rasprava u kojoj su predstavnici gradova i općina iznijeli niz preporuka u cilju poboljšanja postojećeg Prijedloga zakona.

Ova javna rasprava je ujedno i posljednja u nizu javnih rasprava sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave na temu poreza na nekretnine. Ministarstvo financija zahvaljuje svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju i vrlo konstruktivnim prijedlozima iznesenim tijekom javnih rasprava koji će se ugraditi u finalni Prijedlog zakona.

Pisane vijesti