Unatoč velikim otporima fiskalizacija ide dalje!

Unatoč otporima u javnosti s namjerom zaustavljanja fiskalizacije i suzbijanja „sive ekonomije" aktivnosti i pojačani nadzori Ministarstva financija nastavljaju se i dalje sukladno zakonskim okvirima.

Mjere prisilne naplate rezultat su neodgovornog odnosa poduzetnika prema zakonima, a ne porezne presije, kako se to često interpretira. Naglašavamo da Ministarstvo financija ne radi razlike među poreznim obveznicima i da tijekom nadzora prema svima postupa jednako.

Ovim ističemo kako su zakonske odredbe jasne i kako ih se svi trebaju pridržavati, a Ministarstvo financija - Porezna i Carinska uprava i nadalje će provoditi zakonom propisane poslove i ovlaštenja, s ciljem uvođenja reda na tržištu i zaštite potrošača.

Neistine koji se iznose o zaštitih velikih poreznih obveznika i nejednakog postupanja prema svima - ne pridonose borbi za uvođenje reda i porezne discipline.

Također, može se primijetiti nepoznavanje i nerazlikovanje propisa o poslovanju s gotovinom i onih koji se odnose na trošarinski sustav. Upravo u 2012. i 2013. godini posebno je pojačan nadzor prometa gotovinom, nadzor prometa roba, posebice trošarinskih roba kako potrošači nebi bili izloženi prijevarama i prometu robe upitne kvalitete, što upućuje da se svim uvedenim propisima i odgovornim nadzorom upravo štite potrošači. Uvođenjem reda na tržište uklanjaju se robe iz nekih trgovina, odnosno s tržišta, koje nisu registrirane, a u prodaji će tako ostati kvalitetnija roba.

Zahvaljujemo se još jednom na potpori građanima Republike Hrvatske, koji su prepoznali trud Ministarstva financija i sami se aktivno uključili u suzbijanje sive ekonomije i uvođenje reda u promet gotovinom.

Pozivamo ih da i dalje svakodnevno prijavljuju nepravilnosti kod obveznika koji ne poštuju zakone, dok ih se velika većina pridržava.

Računi se mogu provjeriti putem internetske stranice Porezne uprave http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna, nepravilnosti prijaviti na besplatni broj telefona 0800 1001, putem rubrike „Pišite nam" http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.

Tražite, uzmite račun, provjerite ga i prijavite nepravilnosti, jer, „Bez račune, se ne računa"!


UNATOČ VELIKIM OTPORIMA SUZBIJANJE „SIVE EKONOMIJE" SE NASTAVLJA!

Od 01.srpnja 2013. godine Ministarstvo financija Carinska uprava primjenjuje novi Zakon o carinskoj službi ("Narodne novine" broj 68/2013).

Zakonom o carinskoj službi transparentnije su posložene i jasnije definirane carinske ovlasti, a ujedno je osnaženo i bitno operacionalizirano postupanje svih oblika nadzora za koje je Carinska uprava ovlaštena.

Tako su Zakonom o carinskoj službi definirani tradicionalni poslovi koje Carinska uprava obavlja osiguravajući dosljednu primjenu carinskih, trošarinskih i poreznih propisa te novi poslovi koje je ovlaštena obavljati zajedno sa drugim inspekcijskim službama u Republici Hrvatskoj, kao što su:
- nadzor nad obavljanjem neregistrirane djelatnosti,
- nadzor nad provedbom zakonitosti trgovine,
- nadzor nad unosom, iznosom, prekograničnim prometom te drugim kretanjem i raspolaganjem s otpadom,
- nadzor ispunjavanja uvjeta za ostvarivanje prava na korištenje novčanih sredstava iz državnog proračuna,
- provjere zakonitosti postupanja s robom sukladno propisima o koncesijama,
- nadzor nad provedbom propisa o morskom i slatkovodnom ribarstvu,
- nadzor kretanja, raspolaganja i prometa opasnih proizvoda i proizvoda čije je stavljanje na tržište zabranjeno ili ograničeno ili za koje je naređeno povlačenje s tržišta

NAJZNAČAJNIJI REZULTATI RADA CARINSKE UPRAVE U OTKRIVANJU „SIVE EKONOMIJE":

U 2012.:

- provedeno ukupno 1.727 inspekcijskih nadzora i provjera.
- izvršen je naknadni obračun carinskog duga u iznosu od preko 76 milijuna kuna
- u 411 slučaja pokrenuti i prekršajni postupak.
-
U prvoj polovici 2013.:
A)
- provedena su 754 inspekcijska nadzora i provjera
- izvršen naknadni obračun carinskog duga u iznosu od 25.025.545,12 kn
- u 102 slučaja pokrenuti su i prekršajni postupci.
Radi se o inspekcijskim nadzorima i provjerama koje carinski službenici provode u sjedištu obveznika, a nakon puštanja robe u slobodni promet.
B)
- spriječen je nezakoniti unos, iznos odnosno prodaja preko 9.000 kg duhana, 4.000 litara alkohola i alkoholnih pića, 345 kg mesa i 365.130 komada različitih vrsta cigareta
- naknadni obračun carinskog duga u iznosu od 17.610.647,83 kn.
C)
- proveden je nadzor nad 750 većih srednjih i manjih prodajnih mjesta (trgovina), sa pripadajućim skladištima skladišnim prostorima
- u 74 slučaja utvrđena je nepravilnost, te je sukladno Zakonu o trošarinama pokrenut prekršaj, za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 40.000,00 do 1.000.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 50.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.
Važno je napomenuti da je sukladno odredbama Zakona o trošarinama, za ovu vrstu prekršaja predviđena zaštitna mjera oduzimanja robe, a ne zatvaranje trgovačkog centra.

Najčešće nepravilnosti koje su otkrivene prilikom nadzora prodajnih mjesta, skladišta i manjih prodajnih mjesta, odnosile su se na povrede odredbi članka 50. tada važećeg Zakona o trošarinama (NN 83/09) u smislu prodaje alkoholnih pića koja nisu bila obilježena nadzornim markicama Ministarstva financija, odnosno povrede odredbi članka 63. stavak 3. naprijed navedenog Zakona u smislu prodaje cigareta po cijenama višim od onih navedenim na nadzornim markicama Ministarstva financija.

Najveća izrečena kazna bila je u iznosu od 200.000,00 kuna.


IZDVAJAMO:
Aktivnosti Carinske uprave - provedena akcija „RIVA B" 26. srpnja 2013. u Rijeci - u cilju otkrivanja obavljanja neregistrirane djelatnosti i nezakonitog prometa trošarinskih roba


Dana 26. srpnja 2013. godine na području grada Rijeke i to na javnom prostoru Grada Rijeke (Riva Boduli, Verdijeva, Zagrebačka, Dežmanova), ovlašteni carinski službenici Carinske uprave Središnjeg ureda Sektora za nadzor Službe za mobilne jedinice proveli su mjere nadzora u cilju otkrivanja povreda zakonskih propisa kojima se regulira djelatnost trgovine i usluga kao i otkrivanje povreda trošarinskih i drugih propisa iz svoje nadležnosti.

U provedbi mjera nadzora korištena je raspoloživa tehnička oprema, prijevozna sredstva i 2 službena psa za detekciju duhanskih prerađevina te je mjere nadzora provodilo ukupno 36 ovlaštenih carinskih službenika.

Proveden je nadzor nad:

- ukupno 54 prijevozna sredstva (osobna, kombi i dostavna vozila),
- 61 zatečena osoba

Rezultati nadzora:

- privremeno je oduzeto 3.240 kg različitog voća i povrća
- 5 litara jakog alkoholnog pića ,
- 10 kg sitno rezanog duha te
- 36 kilograma janjećeg mesa.

Poduzete radnje:

- podnesene prekršajne prijave Vijeću za prekršaje PCU Rijeka radi kršenja Zakona o
trošarinama
- podneseni optužni prijedlozi Prekršajnom sudu u Rijeci radi povrede odredbi Zakona o trgovini i Zakona o sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti zbog toga što zatečene osobe nisu imale dokumentaciju koja prati robu na osnovi koje bi se dokazalo podrijetlo robe te dokaze o obavljanju registrirane djelatnosti (zatečena roba u 45 vozila)
- dostavljena obavijest nadležnoj službi Grada Rijeke o kršenju odobrenje grada ili lokalne samouprave za obavljanje prodaje
- dostavljena obavijest i predana oduzeta roba (meso) Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarsku inspekciju u cilju poduzimanja mjera i provjera iz njihove nadležnosti
- za zatečenu robu, a koja je deklarirana da je proizvedena na OPG-u proslijeđena obavijest Min poljoprivrede i Poreznoj upravi radi danjih provjera vjerodostojnosti dokumentacije i poslovanja sukladno Zakonu o poljoprivredi i poreznim propisima,
- za zatečene vlasnike trgovačkih obrta sa robom proslijeđena je obavijest Poreznoj upravi vezano za provjeru vjerodostojnosti dokumentacije i poslovanja sukladno poreznim propisima,
- dostavljena obavijest Ministarstvu pomorstva prometa i veza radi sumnje u nezakonito obavljanje usluga prijevoza
- dostavljena obavijest Državnom inspektoratu o kršenju odredbi Zakona o trgovini a radi mogućeg ponavljanja nezakonitih radnji na lokaciji Riva Boduli.

 



Pisane vijesti