Priopćenje o trenutnom stanju pregovora za sklapanje Sporazuma o provedbi FATCA-e

Američko ministarstvo financija (US Treasury) objavilo je popis država i jurisdikcija s kojima ima sklopljen Sporazum o unaprjeđenju ispunjavanja poreznih obveza na međunarodnoj razini i provedbi FATCA-e (Intergovernmental Agreement - IGA).

Pored popisa država i jurisdikcija koje su potpisale navedeni Sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, dana 2. travnja 2014. godine US Treasury je objavio i popis država s kojima se, u odnosu na navedeni Sporazum, nalaze u visokom stupnju usuglašenosti tekstova Sporazuma, te koje su države pristale da ih se uvrsti na navedeni popis.

Republika Hrvatska je na popis uvrštena 2. travnja 2014. godine i za potrebe primjene FATCA-e se smatra da je sklopila IGA sa Sjedinjenim Američkim Državama. Navedeno je učinjeno radi mogućnosti prijave financijskih institucija iz Republike Hrvatske na Portal Porezne uprave SAD, radi dobivanja Globalnog posredničkog identifikacijskog broja (Global Intermediary Indentification Number).

Popis država se može pogledati na ovim stranicama američkog Ministarstva financija: http://www.treasury.gov/resource-center/tax-policy/treaties/Pages/FATCA-Archive.aspx  
 
Ministarstvo financija Republike Hrvatske nastavlja s aktivnostima oko dovršetka teksta Sporazuma i organizacije potpisivanja ovog Sporazuma.

Dok Sporazum ne bude potpisan, tekst Sporazuma ne može se javno objaviti, osim činjenice da će se sklopiti određeni tip Sporazuma, a to je u ovom slučaju Model 1 A, što je i navedeno u ranijem priopćenju.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske će zainteresiranu javnost o svakoj novosti po ovom pitanju izvješćivati na svojim Internet stranicama kada one budu dostupne.



Pisane vijesti