Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca 9. - 17. 3. 2015.

Republika Hrvatska će obilježiti Svjetski i Europski tjedan novca (izvorno: Global Money Week, http://www.globalmoneyweek.org/; European Money Week, http://www.europeanmoneyweek.eu/), u razdoblju od 9. do 17. ožujka 2015. godine nizom aktivnosti usmjerenih podizanju razine financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj.

Svjetski tjedan novca je vodeći globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja, te financijske uključenosti za djecu i mlade. Obilježavanje traje od 9. do 17. ožujka, a održava se diljem svijeta. U 2014. godini, u samo tjedan dana, 3 milijuna djece, 490 organizacija u 117 zemalja sudjelovalo je u Svjetskom tjednu novca (na nacionalnoj razini, proslave koordinira središnje banke).

Ove godine, po prvi puta se obilježava i Europski tjedan novca, u organizaciji udruženja banaka u Europi. Vremenski se podudara sa Svjetskim tjednom novca, a čije obilježavanje je inicirala Child & Youth Finance International (CYFI).

Projektna grupa za financijsku edukaciju u Europskoj bankovnoj federaciji je u redovitom kontaktu s CYFI, a pojedini članovi EBF izravno sudjeluju u Svjetskom tjednu novca, kao i Europskom tjednu novca.

Europski tjedan novca je zajednička inicijativa Europske bankarske udruge koja ima za cilj podizanje javne svijesti o financijskoj pismenosti i poboljšanje financijskog obrazovanja za učenike osnovnih i srednjih škola. Tjedan se sastoji od niza događaja u zemljama sudionicama i na europskoj razini.

U projektu Svjetskog i Europskog tjedna novca u Republici Hrvatskoj sudjeluju: Ministarstvo financija (MFIN); Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Ministarstvo gospodarstva (MINGO), Hrvatska narodna banka (HNB), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), Hrvatska udruga banaka (HUB), Hrvatski ured za osiguranje (HUO) Zagrebačka burza (ZSE) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca započet će okruglim stolom 9. ožujka 2015. godine i to u organizaciji Ministarstva financija i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom: „Financijskom pismenošću do zadovoljnijih građana“.

Republika Hrvatska obilježava oba tjedna različitim aktivnostima, čiji se pregled se nalazi u nastavku.

Ministarstvo financija (MFIN) će predstaviti Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine i Akcijski plan unaprjeđenja financijske pismenosti potrošača za 2015. godinu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) je uputilo dopis ravnateljima osnovnih i srednjih škola uz obilježavanje GMW i EMW u obliku obavijesti o posjetima financijskim institucijama. Također, organizirat će se posjeti učenika financijskim institucijama kako bi se učenici upoznali s njihovim radom.

Ministarstvo gospodarstva (MINGO) će provoditi aktivnosti u suradnji s Europskom komisijom kampanje „Potrošači upoznajte svoja prava“, a u okviru koje se provodi edukacija potrošača korisnika financijskih usluga te također nastavak provedbe projekta „Abeceda financija za mlade“ u suradnji s udrugom „Hrvatski institut za financijsku edukaciju“ putem interaktivne web stranice koja je namijenjena financijskom opismenjavanju mladih.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) najavljuje objavu 5 edukativnih brošura za objavu na svojim internetskim stranicama. Ujedno se priprema i organizacija studentskih debata (a to uključuje i rad sa studentima određenih visokoškolskih institucija) te zajednička edukacija za srednja i mala poduzeća (u kontekstu mogućnosti prikupljanja kapitala).

Hrvatska narodna banka (HNB) planira i ove godine namjerava ugostiti učenike srednjih škola za koje će se pripremiti prezentacije edukativnog sadržaja i za tu priliku se pripremaju i prigodni info/edukativni letci.

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) će izdati dopunjenu i akutaliziranu brošuru „Čemu zapravo služi osiguranje?“ te će surađivati sa Sveučilišnim knjižnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Zadru u svrhu distribucije studentima edukativne brošure „Čemu zapravo služi osiguranje?“; suradnja s Financijskim klubom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu - održavanje predavanja za studente i distribucija brošure; suradnja sa studentskom udrugom „Financijski impuls“ koja djeluje u sklopu Ekonomskog fakulteta u Osijeku - održavanje predavanja za studente i distribucija brošure; suradnja s portalom Srednja.hr; edukativna nagradna igra/kviz putem Internet stranice Hrvatskog ureda za osiguranje u suradnji sa srednjoškolskim i studentskim portalima; Dani otvorenih vrata Hrvatskog ureda za osiguranje i društava za osiguranje.

Zagrebačka burza (ZSE) će imati edukativnu posjetu učenika Srednje ekonomske škole iz Osijeka, na kojoj se prezentira i diskutira burzovno poslovanje te će održati nagradnu igru za studente, u suradnji s pojedinom studentskom udrugom, nagrada će biti dan edukacije na burzovnoj Akademiji. Također, potpisat će Sporazum o suradnji s novim institucionalnim partnerom, s ciljem promicanja financijske edukacije.

Hrvatska udruga banaka (HUB) najavljuje različite aktivnosti: planiranje osobnog budžeta na satu razredne zajednice - izrada tablice za planiranje osobnih financija primjerene učenicima srednjih škola, u suradnji sa stručnjacima; prezentacija iz područja financijske edukacije za nastavu - izrada prezentacije za profesore, u suradnji sa stručnjacima; edukacija roditelja (i djece) - kreiranje edukativnog materijala (brošure) za roditelje u on-line izdanju u suradnji sa stručnjacima. Materijali će služiti roditeljima za edukaciju djece od godine dana do punoljetnosti; posjet financijskim institucijama - pojedine banke, članice HUB-a, organizirat će posjete svojim poslovnicama za zainteresirane škole kao i druga događanja vezana uz financijsku edukaciju

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) će organizirati radionicu/prezentaciju u HUP-u (ciljna grupa malo poduzetništvo) kroz temu u vezi s ostalim institucijama na financijskom tržištu; također, razmatra se i objava određenih članaka u Poslovnom dnevniku kao partneru HUP-a.

Za prijavu sudionika, molimo ispuniti priloženi Registracijski obrazac te dostaviti MZOS-u putem elektroničke pošte naznačene na obrascu i to do 6. ožujka 2015. do 15 sati.

Registracijski obrazac

Program



Pisane vijesti