Podrška Svjetske banke za provedbu Projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sektora

Danas su u Ministarstvu financija potpisani ugovori o zajmovima između pojedinih društva u željezničkom sektoru i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za provedbu Projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sektora. Ugovore o zajmovima potpisali su predsjednici uprava HŽ Carga, HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Piñerúa.

Ugovore o jamstvu između Republike Hrvatske i IBRD-a potpisali su ministar financija Boris Lalovac i Carlos Piñerúa. Potpisivanju je također bio nazočan i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić. 

Vrijednost Projekta procijenjena je na 179 milijuna EUR, a financirati će se zajmovima IBRD-a uz državno jamstvo u ukupnom iznosu od 163,5 milijuna EUR te sredstvima HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga namijenjenim za obnovu voznog parka. Pritom zajam za HŽ Cargo iznosi 41,5 milijuna EUR te ima rok dospijeća od 20 godina, uključujući razdoblje počeka od pet godina. Zajam za HŽ Infrastrukturu u iznosu od 79 milijuna EUR ima rok dospijeća od 10 godina, uključujući i razdoblje počeka od tri godine, dok zajam za HŽ Putnički prijevoz  u iznosu od 43 milijuna EUR ima rok dospijeća od 18 godina, uključujući i razdoblje počeka od tri godine.

Projektom će se podržati provođenje planova restrukturiranja poduzeća, financiranje zbrinjavanja viška zaposlenih i investicija u infrastrukturu poput osiguravanja željezničko-cestovnih prijelaza i ulaganja u željezničku sigurnost. Također će se pružiti podrška Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i poduzećima u dovršetku razdvajanja upravljanja imovinom. Projekt će provesti željeznička društva, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture će biti odgovorno za koordinaciju Projektom.



Pisane vijesti