Ministar Marić na sastanku ECOFIN-a

Ministar financija Zdravko Marić prvi puta će sudjelovati na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji se održava danas u Bruxellesu.

U zakonodavnom dijelu sastanka, očekuje se prezentacija Europske komisije i razmjena mišljenja među ministrima o paketu mjera protiv izbjegavanja plaćanja poreza u koji su prvenstveno uključena dva prijedloga direktive EU i to vezano uz utvrđivanje pravila protiv praksi izbjegavanja poreza kojima se izravno utječe na funkcioniranje unutarnjeg tržišta te uz obveznu razmjenu informacija u području oporezivanja. Republika Hrvatska suglasna je sa predloženim paketom mjera i namjerava aktivno sudjelovati u daljnjem radu Vijeća.

U sklopu ne zakonodavnog dijela sastanka, očekuje se predstavljanje trenutnog stanja u pogledu provedbe Bankovne unije, nakon čega će biti održana prezentacija Akcijskog plana Europske komisije i usvajanje Zaključaka Vijeća u pogledu borbe protiv financiranja terorizma. Republika Hrvatska u potpunosti podržava sve aktivnosti vezane uz sprečavanje financiranja terorizma.

Uslijedit će usvajanje glavnih poruka EU (Terms of Reference) za sastanak skupine G20 koji će se održati u Shanghai-u u razdoblju od 25.-27. veljače 2016. godine.

Na dnevnom redu sastanka nalaze se i proračunske teme, pa se tako očekuje usvajanje preporuke Vijeća za davanje razrješnice Europskoj komisiji za izvršenje proračuna EU za financijsku godinu 2014. te usvajanje Zaključaka Vijeća o smjernicama za izradu proračuna EU za 2017. godinu s kojima je Republika Hrvatska suglasna te pozdravlja njihovo usvajanje.

Za kraj sastanka predviđena je objava informacije o dosadašnjem radu Skupine na visokoj razini za vlastita sredstva na preporukama za unapređenje sustava vlastitih sredstava EU.



Pisane vijesti