Ministar Marić primio je izaslanstvo Kineske industrijske i komercijalne banke (ICBC)

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić primio je jučer u radni posjet izaslanstvo Kineske industrijske i komercijalne banke (ICBC) - najveće kineske, a ujedno i svjetske banke na čelu s njezinim predsjednikom Uprave i izvršnim direktorom g. Jiang Jianqingom. Svrha posjeta bila je jačanje moguće uspostave financijske suradnje, posebice u financiranju infrastrukturnih projekata.

Gospodin Jianqing prezentirao je hrvatskoj strani pokrenutu inicijativu Banke s ciljem razvoja i unapređenja gospodarskih odnosa NR Kine s državama srednje i istočne Europe. Banka koja ima poslovnice u 62 države svijeta i ukupnu aktivu od 3400 milijardi USD namjerava do konca ove godine osnovati dva specijalizirana fonda s planiranim potencijalom od 60 milijardi eura za financiranje infrastrukturnih projekata i tzv. „greenfield" investicija u državama srednje i istočne Europe.
Ministar Marić iskazao je potporu navedenoj inicijativi te je istaknuo zainteresiranost hrvatske strane za intenziviranje sveukupne poslovne suradnje.



Pisane vijesti