Ministar Marić na radnom sastanku sa slovenskim ministrom Mramorom

Na poziv ministra financija Republike Slovenije Dušana Mramora, ministar financija Zdravko Marić je 6. lipnja 2016. sudjelovao na radnom sastanku na Bledu u Republici Sloveniji. Glavne su teme sastanka bile obveze dviju zemalja uslijed članstva u Europskoj uniji, a uz to razmijenjena su mišljenja oko ostalih otvorenih pitanja za koja su mjerodavna ministarstva financija dviju zemalja.

Ministri Mramor i Marić razgovarali su o daljnjem postupanju u vezi s prijedlozima preporuka za pojedine zemlje članice Europske unije, koje je Europska komisija objavila u svibnju, a za koje se očekuje da će ih ministri zemalja članica odobriti na sljedećem sastanku Vijeća ministara EU za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji će se održati 17. lipnja 2016. u Luxemburgu. Ministri su razgovarali o ocjenama programa stabilnosti, provedbi Pakta o stabilnosti i rastu i izazovima koje za obje zemlje predstavljaju promjene u metodologiji Eurostata do kojih dolazi tijekom godine.

Za Sloveniju se, temeljem četiri preporuke dobivene od Europske komisije i prijedloga za zatvaranje postupka prekomjernog deficita, ocjenjuje kako su napori i politika Vlade, koja će nastaviti provoditi reforme, ispravne. Hrvatska je u skupini zemalja koje imaju prekomjerne makroekonomske neravnoteže i od Europske je komisije dobila pet preporuka.
Ministri su također razgovarali o suradnji u konstituenci Europske investicijske banke, pri čemu je utvrđeno da obje zemlje imaju iste stavove.

Dvojica ministara razgovarali su i o drugim otvorenim bilateralnim pitanjima između dviju zemalja, a dogovoreno je kako će ovakvi razgovori postati redovita praksa.
Na kraju sastanka je ministar Marić ministra Mramora pozvao u uzvratni posjet.



Pisane vijesti