Zatvoren twinning projekt za jačanje financijske pismenosti hrvatskih građana

Podizanje razine financijske pismenosti hrvatskih građana važno je zbog prevencije potencijalnih nepovoljnih situacija u kojima se oni mogu naći, istaknuto je na zatvaranju twinning light projekta "Razvoj programa financijske pismenosti s ciljem podizanja razine financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj", održanom u četvrtak u Ministarstvu financija.

Ministarstvo financija korisnik je projekta u suradnji s HAUS - Finskim institutom za javno upravljanje, koji predstavlja partnersku zemlju u ovom projektu, Finsku.

Projekt je vrijedan 250 tisuća eura, a financira ga Europska unija uz sufinanciranje iz državnog proračuna. Glavni cilj projekta bilo je podizanje svijesti i razine financijske pismenosti potrošača u Hrvatskoj, kao i jačanje administrativnih kapaciteta sektora za financijski sustav Ministarstva financija, istaknuto je na svečanosti zatvaranja.

Voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić naglasila je da su financijska edukacija i pismenost važni i zbog građana s blokiranim računima i problemima nesolventnosti, jer se podizanjem financijske pismenosti pomaže potrošačima u donošenju kvalitetnijih i informiranijih odluka.

"Projekt je važan i zbog izazova globalizacije, digitalizacije društva i niza novih kreativnih proizvoda i usluga koje stvaraju potrebu i izazov konstantnog educiranja", napomenula je Rašić.

Upozorila je da je po istraživanju Europske komisije Hrvatska po stopi financijske pismenosti građana na dnu europske ljestvice, što, ističe, predstavlja dodatni argument važnosti podizanja njihove financijske pismenosti.

Alarmantnom je nazvala činjenicu da financijska pismenost u Hrvatskoj nije dio obrazovnog kurikuluma, s obzirom da, ustvrdila je, velika većina mladih ne poznaje ni osnove financija.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je važnost novog zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i zakona o usporedivosti naknada, koji bi uskoro trebali biti saborskoj proceduri i koji će, smatra on, povećati otvorenost i transparentnost te u konačnici poboljšati financijsku pismenost građana.

Naglasio je važnost jačanja zakonodavnih i pravnih normi, kao i rane prevencije nekih nepovoljnih pojavnih oblika, pri čemu je naveo problem blokiranih i ovršenih građana. Kako je kazao, tih građana je gotovo 330 tisuća, a u nemalom broju slučajeva, kaže, riječ je o situacijama koje nisu nastale njihovom krivnjom.

Marić, kaže da vlada mora pronaći način kako olakšati situaciju blokiranim građanima, gdje ih više od trećine ima relativno male iznose blokada koje sežu do 10 tisuća kuna, pri čemu, napomenuo je, kamate, troškovi i razne naknade u nemalom broju slučajeva premašuju iznose glavnica.

Veleposlanik Finske u Hrvatskoj Timo Rajakangas istaknuo je kako je Finska dosad u brojim zemljama sudjelovala u 170 twinning projekata. Pritom je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska u tom području jedan od najaktivnijih partnera, a kako je napomenuo, brojka zajednički realiziranih twinning projekata uskoro će dosegnuti 20.

Naglasio je da Finska u Hrvatskoj ove godine ostvarila suradnju na tri twinning projekta, a osim financijske pismenosti, odnose se na ravnopravnost spolov te transparentnost i jačanje javnog sektora. Pohvalio je provedbu projekata i suradnju hrvatskih i finskih stručnjaka.

 

(Hina)



Pisane vijesti