Izaslanstvo Ministarstva financija na neformalnom sastanku ECOFIN-a

Izaslanstvo Ministarstva financija sudjelovat će na neformalnom sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) 27. i 28. travnja 2018. u Sofiji u Bugarskoj. Izaslanstvo će predvoditi državni tajnik Ministarstva Željko Tufekčić.

Prvog dana održavanja neformalnog ECOFIN-a, nakon sastanka Euro skupine, ministri će sudjelovati na radnom ručku na kojem će tema biti produbljenje Ekonomske i monetarne unije. Tom prilikom će ministri razgovarati o reviziji Mape puta (Roadmap) za dovršetak Bankovne unije koju je pripremilo Vijeće ECOFIN-a u lipnju 2016. U okviru iste teme, predsjednik Euro skupine izvijestit će o trenutnom stanju predložene reforme Europskog stabilizacijskog mehanizma.

Na prvoj radnoj sjednici, ministri će raspravljati o pitanjima vezanima uz konvergenciju u EU, te o dosadašnjim iskustvima s ciljem istraživanja mogućnosti za daljnje jačanje konvergencije među državama članicama unutar i izvan euro područja. Također će raspravljati o daljnjim koracima za smanjivanje fragmentacije unutar unije tržišta kapitala, kao i o novim mjerama koje je nedavno predložila Europska komisija.

Drugog dana predviđena je radna sjednica o poreznim pitanjima. Razgovarat će se o mogućim rješenjima za poboljšanje administrativne suradnje i razmjene poreznih informacija među državama članicama, s fokusom na  jačanju kapaciteta poreznih administracija i upotrebi IT alata koji mogu poboljšati naplatu poreza i borbu protiv poreznih prijevara.

Sastanak će završiti raspravom o novom pristupu korporativnom oporezivanju na jedinstvenom tržištu te o izazovima koje nameće oporezivanje digitalne ekonomije.



Pisane vijesti