SABOR ZAPOČEO RASPRAVU O KORIŠTENJU PREDPRISTUPNIH FONDOVA

Hrvatski je sabor u prijepodnevnom dijelu sjednice započeo raspravu o izvješću o korištenju predpristupnih fondova EU.

Državna tajnica u Ministarstvu financija IvanaMaletić uvodno je naglasila kako je 2007. bila prva godina uspješnograda na upravljanju predpristupnim programima.

Da je tomu tako, kaže Maletić, dokazuje i činjenicada izvješće sadrži dio o nepravilnostima, jer "upravo uočavanjenepravilnosti pokazuje da imamo sustav koji je počeo funkcionirati".

Naglasila je visok stupanj ugovaranja (više od 90 posto) u programima CARDS i PHARE.

Podsjetila je i da je Europska komisija, zbog visokestope odbijanja dokumentacije, postavila mjerila u okviru programaPHARE, koja su se odnosila na potrebu osnivanja posebne agencije zapraćenje korištenja predpristupnih programa i, u sklopu Agencije,posebnog sektora kontrole kvalitete projekata.

Ranija uprava u Ministarstvu financija zamijenjena\r\nje agencijom, zaposlene su 63 osobe, a osnovan je i traženi sektor zakontrolu kvalitete, što će rezultirati smanjenjem broja odbijenica,rekla je Maletić.

Ustvrdila je i da su sva mjerila ispunjena u zadanomroku, a za ispuniti je preostao dio mjerila vezanih uz rokove dostavedokumentacije.

Kao poseban uspjeh navela je činjenicu da jeHrvatska već aplicirala za novi program IPA, koji je Europska komisijaosmislila lani.

Kad je riječ o programu SAPHARD, namijenjenomprilagodbi poljoprivrede, Maletić je naglasila kako je ciljMinistarstva naučiti one koji apliciraju za sufinanciranje projekatakako se koristi taj program.

"Cilj nam je stvoriti dovoljno znanja da bi, kaduđemo u EU, u što većoj mjeri mogli koristiti njezine kohezijskeprograme", rekla je Maletić.

Zastupnici će o ovom izvješću raspravljati nakon podnevne stanke. (Hina)



Pisane vijesti