Potpredsjednik Marić: Nema potrebe za stvaranjem pretjeranih zaliha

Svih potrepština ima u dovoljnim količinama i to za više mjeseci, pa građani ne trebaju stvarati pretjerane zalihe, istaknuto je u petak nakon sastanka ministra financija Zdravka Marića.

Svih potrepština ima u dovoljnim količinama i to za više mjeseci, pa građani ne trebaju stvarati pretjerane zalihe, istaknuto je u petak nakon sastanka ministra financija Zdravka Marića te predstavnika trgovaca i prehrambene industrije.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da hrane, higijenskih i ostalih potrepština ima dovoljno, i to za više mjeseci, pa stoga nema potrebe za pretjeranim "napadima" na maloprodajne lance i stvaranjem dodatnih i pretjeranih zaliha.

"Što se tiče zaliha i mogućnosti proizvođača, distributera i maloprodajnih lanaca, govorimo o razdoblju od više mjeseci", izjavio je Marić nakon sastanka u Ministarstvu financija vezanom za situaciju oko krize uzrokovane koronavirusom.

Napominje da, ako u pojedinom trgovačkom lancu neka polica u određenom trenutku nije puna, to ne znači da je nastupila neka nestašica, već se zbog povećane potražnje ne stigne puniti.

"Prošlih je dana došlo do pojačanog prometa i potražnje, poglavito za određenim artiklima", kaže Marić te ističe da je situacija pod kontrolom.

Za idući tjedan najavio je konkretne kratkoročne mjere. 

Dodaje da se dijalog vodi i na europskoj razini, pri čemu se teži maksimalnoj sinkronizaciji mjera. Kaže da Hrvatska ne kasni, jer unatoč određenim najavama ni u drugim državama ništa od njih još praktički nije zaživjelo.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar izvijestio je da cjelokupna proizvodnja u toj tvrtki funkcionira normalno, a da se u koordinaciji s trgovačkim lancima nastoji isporučiti roba koja se trenutno pojačano prodaje. 

Pucar: Test samodostatnosti

Pucar građanima poručuje da raspolažu višemjesečnim zalihama gotove robe, sirovine i ambalaže, s obzirom da su se pripremali za sezonu, također apeliravši da se ne stvaraju nepotrebne velike zalihe u kućanstvima. 

"Mi ćemo kontinuitet proizvodnje osigurati u sljedećim danima i mjesecima (...), a hrvatska prehrambena industrija, Podravka i Belupo sigurno mogu opskrbiti Hrvatsku da ne ostane ni bez hrane ni lijekova", kaže Pucar, koji smatra da se situacija s koronavirusom može iskoristiti da se vidi na koji način Hrvatska može biti samodostatna u svim industrijama.

Upitan za komentar najave Vlade da će se odgoditi naplata doprinosa, poreza na dohodak i poreza na dobit, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić je kazao da je to dio čitavog paketa mjera, jer nije problem samo pitanje poreza, već i likvidnosti.

Nekim tvrtkama, poput primjerice osječke Saponije, napominje Majetić, treba pomoći i s dodatnom likvidnošću za kupnju repromaterijala, s obzirom da moraju proizvoditi veće količine proizvoda za čišćenje ruku.

"Ključno je očuvati radna mjesta, opstojnost poslodavaca i da iz ove krize izađemo sa što manje ožiljaka", istaknuo je Majetić, koji napominje da poslodavci zajedno s Vladom, bankama i drugim institucijama rade na svim aspektima efekta koronavirusa na financije i gospodarstvo.

Predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u Martin Evačić najavio je da će se u ponedjeljak u HUP-u održati sastanak predstavnika cjelokupne trgovine u Hrvatskoj, gdje će se razmotriti daljnje mjere.

Dodaje i da u ovom trenutku ne očekuju neke veće probleme.

(Hina) 

Pisane vijesti