Neformalna videokonferencija ministara financija država članica EU

Na inicijativu potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra financija Zdravka Marića 16. travnja 2020. sazvana je neformalna videokonferencija.

Na inicijativu potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra financija Zdravka Marića 16. travnja 2020. sazvana je neformalna videokonferencija ministara financija država članica Europske unije.
 
Na početku videokonferencije, Europska komisija će prezentirati  posljednje procjene ekonomskog učinka COVID-19 pandemije, nakon čega će uslijediti razmjena mišljenja među ministrima. HR PRES će predstaviti stanje i daljnji plan rada na zakonodavnim prijedlozima koji su dio nedavno predstavljenog paketa ekonomskih mjera za koordinirani odgovor na situaciju prouzrokovanu pandemijom. Nadalje, obzirom da je očuvanje protoka bankarskih kredita kućanstvima i poduzećima (uključujući mala i srednja poduzeća) jedno od najvažnijih sredstava EU za rješavanje društveno-ekonomskih posljedica pandemije, ministri će putem Izjave dati političku potporu institucijama i nadzornim agencijama EU-a u pristupu pitanjima primjene bonitetnih i računovodstvenih pravila. Također, ministri će se osvrnuti i na održane  virtualne konferencije Međunarodnog monetarnog fonda (IMF Spring meetings) te skupine G20 (G20 meetings). Na koncu, sukladno mandatu dodijeljenom Gospodarskom i financijskom odboru (EFC) i Europskoj komisiji da pronađu pragmatičan pristup u vezi s ovogodišnjim ciklusom Europskog semestra, predsjedavajući EFC-a  će izvijestiti ministre o postignutom rješenju.
 
HR PRES nastavlja raditi u koordinaciji s Euroskupinom u uključivom formatu, te pozdravlja postignuti dogovor oko Izvještaja za čelnike EU u kojem se navode već realizirane krizne mjere ali i dodatne mjere za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 na građane i gospodarstva država članica EU. HR PRES je spremno provesti zakonodavne aktivnosti s ciljem postizanja dogovora oko predloženih kriznih mjera kako bi iste što prije bile operativne i na raspolaganju državama članicama. Oporavak ekonomije EU predstavlja veliki izazov, ali zajedničkim i solidarnim djelovanjem mogu se iznjedriti rješenja koja će donijeti potreban napredak i jačanje EU.

https://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/ecofin/2020/04/16/

zajednička izjava ministara financija


Pisane vijesti