Priopćenje za javnost

Uspješno završeni pregovori Vijeća EU i Europskog parlamenta u vezi Prijedloga Uredbe Europskog Parlamenta i Vijeća o okviru za oporavak i sanaciju središnjih drugih ugovornih strana uz ključnu ulogu hrvatskog predsjedništva Vijećem EU.

Politički dogovor Vijeća EU i Europskog parlamenta postignut je dana 23. lipnja 2020., na četvrtom i finalnom političkom trijalogu održanom u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, u nikad neizvjesnijim okolnostima pandemije COVID-om 19.
 
Navedenom Uredbom se uređuje pravni i operativni okvir za oporavak i sanaciju središnjih drugih ugovornih strana (CCP – Central Counterparty)  te nadograđuje okvir za njihovo licenciranje i nadzor. U šestomjesečnom i intenzivnom radu na ovom dosjeu, održano je gotovo trideset tehničkih sastanaka na kojima su hrvatski stručnjaci iz redova HANFA-e, HNB-a, DAB-a i Ministarstva financija s kolegama iz Europskog parlamenta i Europske komisije usuglasili stavove oko zajedničkih pravila koja će se primjenjivati u slučaju poremećaja u pružanju usluga središnje druge ugovorne strane.
 
Uredba donosi i dodatne zahtjeve koji se primjenjuju na planove oporavka koje donose CCP-evi te proces odobravanja i praćenja istih od strane nacionalnih nadležnih tijela i kolegija regulatora iz postojeće uredbe EMIR.
 
Ključna poruka Vijeća i Europskog parlamenta je da je usvajanje ovog okvira važan element očuvanja financijske stabilnosti EU, kojim se osigurava da se poremećaji na tržištu izvedenica ne preliju na širi financijski sustav koji treba sve svoje kapacitete kako bi služio oporavku realne ekonomije. 
Uspjeh hrvatskog predsjedništva, koji potvrđuje da manje države članice daju ključne doprinose funkcioniranju EU, je prepoznat i od strane vodećih europskih medija, te pozdravljen od strane Europske Komisije i Europskog parlamenta.
 
Valdis Dombrovskis,  izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, je čestitao hrvatskom predsjedništvu na napornom radu na ovom predmetu, te zaključio kako ovaj sporazum „čini EU financijski sustav otpornijim“, te EU „postavlja na sam vrh internacionalnog razvoja regulacije u ovom području“.
 
Poveznice u kojima se može naći više o postignutom sporazumu su u nastavku, kao i tekst koji je medij Exchange Invest (https://exchangeinvest.com/) pripremio vezano za postignuti sporazum:
   


Pisane vijesti