Potpredsjednik Marić sudjelovao je na videokonferenciji Godišnje skupštine EBRD-a

Godišnja skupština Europske banke za obnovu i razvoj (eng. European Bank for Reconstruction and Development - EBRD), izvorno planirana za svibanj 2020. u Londonu, održana je 7. i 8. listopada 2020. putem videokonferencije uslijed pandemije bolesti Covid-19. 

Na Godišnjoj skupštini guverneri EBRD-a odobrili su Strateški i kapitalni okvir (Strategic and Capital Framework - SCF) za razdoblje od 2021. do 2025. SCF je glavni strateški dokument EBRD-a za sljedeće petogodišnje razdoblje prema kojem će od 2025. godine najmanje 50% ulaganja EBRD-a biti posvećeno „zelenim ulaganjima“. Nova strategija ostaje fokusirana na postojeće države operacija sa ciljem ostvarenja preostalih ciljeva tranzicije. Osim „zelene tranzicije“, druga glavna područja ulaganja su digitalni razvoj i promoviranje jednakih prilika sa ciljem jačanja vještina, obrazovanja i zaposlenosti. 
U novoj strategiji potvrđen je interes EBRD-a za širenje operacija izvan postojećih regija na države sub-saharske Afrike i Irak. Pitanje širenja poslovanja će biti jedna od tema srednjoročne revizije SCF-a 2022. godine.
 
Nadalje, guverneri EBRD-a su odobrili rezoluciju o članstvu Iraka, koji će postati 72. dioničar EBRD-a po ispunjenju dogovorenih uvjeta. Kao dioničar, Irak će moći zatražiti status države operacija, što zahtjeva zasebnu odluku guvernera kao i izmjenu Sporazum o osnivanju EBRD-a gdje su definirane regije poslovanja.
 
U sklopu Godišnje skupštine održani su izbori za predsjednika EBRD-a na kojima je za predsjednicu izabrana Odile Renaud-Basso, koja će preuzet tu funkciju na četverogodišnji mandat u narednim tjednima.


Pisane vijesti