Hrvatskoj uplaćeno 6,14 mlrd. kuna bespovratnih sredstava u obliku pretfinanciranja za provedbu NPOO-a

Europska komisija (EK) je danas izvršila prvu isplatu bespovratnih sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost Hrvatskoj u iznosu od 818,4 milijuna eura (6,14 milijardi kuna).

Radi se o pretfinanciranju, koje čini 13% od ukupnih 6,3 milijardi eura (47,5 milijardi kuna) koje Hrvatska ima na raspolaganju, i koje će značajno doprinijeti osiguranju likvidnosti za pravodobnu provedbu reformi i ulaganja iz NPOO-a, naročito u prvim godinama provedbe. Uplaćeni iznos predstavlja najvišu pojedinačnu uplatu EU sredstava u državni proračun od kad smo ušli u EU.
 
Današnja isplata pretfinanciranja rezultat je pozitivne ocjene koju je EK dala hrvatskom NPOO-u, a koju je Vijeće EU-a 28. srpnja 2021. usvojilo, i u konačnici potpisanog Sporazuma o financiranju kojeg je potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić potpisao u ime RH s EK.
 
Ostale isplate sredstava vršit će se na temelju polugodišnjih zahtjeva za plaćanje, u 10 obročnih isplata, po ostvarenju relevantnih ključnih etapa i ciljnih vrijednosti. Najviše sredstava bit će isplaćeno u prve tri godine, oko 1,4 milijarde eura godišnje (10,5 milijardi kuna), što znači da bi do sredine 2023. godine Hrvatska trebala povući gotovo polovicu ukupne omotnice, odnosno 46% od ukupnog NPOO-a.
 
Sredstva iz NPOO-a biti će usmjerena na ukupno 76 reformi i 146 ulaganja koja će se koristiti prema dinamici provedbe, a prva sredstva će biti usmjerena na reforme i projekte koji su najspremniji i koji se mogu prvi realizirati, što se između ostalog odnosi na potporu inovativnom projektu za istraživanje i razvoj autonomnih vozila; ulaganja u širokopojasnu pristupnu infrastrukturu i osiguranje pristupa 5G mreže; potpore poduzetnicima za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljive energije u industriji; projekte dekarbonizacije zgrada; kao i projekte vodnog gospodarstva koji već imaju spremnu projektno studijsku dokumentaciju, pripremljenu natječajnu dokumentaciju te  ishođene građevinske dozvole.
 


Pisane vijesti