Potpredsjednik Marić: Želimo sanaciju Sberbanka, a pomoći ćemo i izvoznicima

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ponovio je nakon sjednice Vlade da Vlada čini sve kako bi dobila priliku za sanaciju Sberbanka Hrvatska, a rekao je i da se traži rješenje kako pomoći izvoznicima koji posluju u Ukrajini i Rusiji.

"Europska središnja banka noćas je donijela odluku koja je signal da su stvoreni preduvjeti za početak sanacijskog postupka Sberbanka Hrvatska", rekao je Marić.

Hrvatska po njegovim čini sve kako bi osigurala uvjete i dobila šansu da provede sanaciju Sberbanka Hrvatska.

Smatra da se to može provesti i izvijestio da je Hrvatska "u bliskoj komunikaciji sa Europskom središnjom bankom".

Osiguranje depozita do 100.000 eura

Ponovio je i da se u slučaju likvidacije aktivira sustav osiguranja depozita koji štiti sve depozite do 100 tisuća eura.

"Fond je dovoljno jak da može podnijeti kompletni udar koji se procjenjuje na 3,8 milijardi kuna", rekao je Marić. 

Podsjetio je kako je Sberbank Hrvatska banka koja posluje po hrvatskim zakonima te da je njezina vlasnička struktura  slična kao i Zagrebačke banke, PBZ-a ili bilo koja druge banke.

Upitan što je s hrvatskim izvoznicima, budući da ruski rubalj pada, a  izvoznici u Rusiju zbog sankcija neće moći izvoziti, Marić je odgovorio da je HBOR davao veliku podršku svim našim izvoznicima koji su poslovali u Rusiji i Ukrajini u proteklim godinama.

"Sve se analizira i uzima u obzir te se provode stres testovi da vidimo kako ovu situaciju amortizirati", rekao je Marić.

Nije odgovorio na pitanje koje ruske banke izlaze iz SWIFT-a budući da  rasprava o tome još uvijek traje, kao ni što će biti s  18 milijuna kuna iz humanitarne akcije za djevojčicu Chiaru, koji se nalaze u Sberbanku. 

Smatra da je Fortenova pravovremeno javno komunicirala da likvidonosno dobro stoji.  

Podsjetio je da je danas zadnji dan podnošenja godišnjih prijava poreza na dohodak te da neće imati problema građani koji ih podnesu na vrijeme posredstvom Sberbanka. 

Izvor: Hina / Vlada

Priopćenje za javnost povodom dospjelih poreznih obveza poreznih obveznika koji imaju račun kod Sberbank d.d.

https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Vijest.aspx?NewsID=3336&List=Vijesti



Pisane vijesti