Uspješno izdanje euroobveznica Republike Hrvatske, ponovno dokazalo značajno povjerenje investitora u hrvatski dug

Ministarstvo financija Republike Hrvatske dana 13. travnja 2022. uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od EUR 1,25 milijardi.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske dana 13. travnja 2022. uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od EUR 1,25 milijardi, dospijeća 2032. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 2,875%, a ostvareni prinos 2,975%. Zajednički agenti izdanja bili su Citi, Erste Group, JP Morgan i Morgan Stanley.


Usprkos izazovnim tržišnim okolnostima rastuće inflacije, pooštravanja monetarnih politika centralnih banaka i, posljedično, rasta kamatnih stopa i prinosa na tržištu, te aktualnog rusko-ukrajinskog sukoba, interes međunarodne investicijske zajednice bio je vrlo značajan. Ostvarena je potražnja u ukupnom iznosu od gotovo EUR 3 milijarde. Interesi za upis prikupljeni su od strane najkvalitetnijih investitora, uz jako dobru geografsku diversifikaciju (SAD, UK/Irska, Njemačka, Francuska, CEE zemlje, Švicarska, zemlje Beneluksa i dr.).


Postignuti konačni uvjeti potvrda su statusa Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja te dokazuju snažno povjerenje ulagatelja u kvalitetu hrvatskog duga na međunarodnom tržištu, što je u konačnici omogućilo da upravo Hrvatska otvori put izdanjima euroobveznica i ostalim državama u regiji.


Sredstva prikupljena ovim izdanjem euroobveznica bit će korištena za financiranje općih potreba državnog proračuna, koje uključuju refinanciranje postojeće euroobveznice Republike Hrvatske koja dospijeva 30. svibnja 2022. nominalnog iznosa EUR 1,25 milijardi, a koja nosi kamatu od 3,875%.



Pisane vijesti