Hrvatsko izaslanstvo sudjeluje na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i MMF-a

Izaslanstvo Republike Hrvatske u sastavu predstavnika Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke sudjeluje na Proljetnoj skupštini Grupacije Svjetske banke (GSB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu  D.C., od 21. do 24. travnja 2022.  

Izaslanstvo predvodi potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić.
 
Tijekom održavanja Proljetne skupštine izaslanstvo će sudjelovati na sastanku konstituence Svjetske banke i MMF-a te održati sastanke s visokim predstavnicima Svjetske banke: potpredsjednicom za Europu i Centralnu Aziju, gđom. Annom Bjerde te s izvršnim direktorom Svjetske banke, g. Koenom Davidseom. Najavljene teme sastanaka s predstavnicima Svjetske banke uključivat će razgovore o projektima u provedbi i dosadašnjoj suradnji te o daljnjoj podršci Banke u sklopu Okvira suradnje Svjetske banke s Republikom Hrvatskom za razdoblje fiskalnih godina 2019. - 2024. Također se planira razgovarati o aktualnim temama poput oporavka RH u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. i ublažavanja posljedica pandemije, te ratu u Ukrajini i pružanju pomoći od strane međunarodnih financijskih institucija, kao i posljedicama klimatskih promjena i inicijativama Svjetske banke.
 
Izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke održat će i sastanke s predstavnicima MMF-a, i to s direktorom MMF-ovog Odjela za Europu g. Alfredom Kammerom, s izvršnim direktorom u MMF-u g. Paulom Hilbersom te s zamjenikom voditelja misije MMF-a za Hrvatsku g. Tonny Lubeckom. Razgovarat će se o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, uvođenu eura te o mjerama monetarne i fiskalne politike.
 
Tijekom boravka u Washingtonu održat će se i sastanci s predstavnicima niza drugih međunarodnih financijskih institucija kao i bilateralni sastanci, između ostaloga s g. Mauricio Claver-Caroneom, predsjednikom Inter-američke banke za razvoj (IDB) i g. Shigeo Shimizuom, izvršnim direktorom IDB-a; gđom. Ginom Raimondo, ministricom za međunarodnu trgovinu Sjedinjenih Američkih Država te drugi sastanci vezano uz aktualne teme međunarodnih financijskih institucija i suradnje.
 

Pisane vijesti