Neformalni sastanak ECOFIN-a u Pragu

Ministar financija Marko Primorac sudjelovat će na neformalnom sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (engl. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN) koji se održava u Pragu 9. i 10. rujna 2022.

Uoči neformalnog sastanka Vijeća ECOFIN, održat će se redovni sastanak Euroskupine na kojoj će po prvi puta sudjelovati i ministar financija Marko Primorac predstavljajući Hrvatsku koja će imati ulogu promatrača.
 
Naime, nakon što je Vijeće ECOFIN 12. srpnja 2022. usvojilo pravne akte vezane uz uvođenje eura kao službene valute u RH 1. siječnja 2023., omogućeno je sudjelovanje predstavnicima RH na sastancima Euroskupine i njezinih radnih tijela u svojstvu promatrača do kraja 2022.
Sudjelovanje RH u svojstvu punopravne članice Euroskupine započet će 1. siječnja 2023.
 
Na sastanku Euroskupine raspravljat će se o makroekonomskoj situaciji te koordinaciji fiskalnih politika država članica europodručja u kontekstu rastuće inflacije. Održat će se i razmjena mišljenja s predsjednicom odbora ECON Europskoga parlamenta Irene Tinagli o trenutnoj gospodarskoj situaciji i budućim izgledima.
 
Euroskupina će se sastati i u uključivom formatu s državama članicama izvan europodručja prilikom čega će se razgovarati o digitalnim valutama središnjih banaka, uključujući i izvješće o projektu uspostave digitalnog eura.
 
U okviru radnog ručka ministara financija, održat će se rasprava o načinima kako odgovoriti na rastuće financijske potrebe Ukrajine uslijed ruske agresije. Nastavit će se  rasprava sa sastanka ECOFIN-a u srpnju kada su ministri dogovorili dodatnu makrofinancijsku pomoć za Ukrajinu u iznosu od 1 milijarde eura. Fokus rasprave bit će na ulozi EU-a i njezinom doprinosu kratkoročnim i dugoročnim potrebama Ukrajine za financiranjem, te na važnom strateškom planu obnove – RebuildUkraine. Glavni govornik bit će potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.
 
U okviru prve radne sjednice, očekuje se nastavak rasprave o ruskoj agresiji na Ukrajinu među ministrima financija i guvernerima s posebnim fokusom na načine kojima bi se adekvatno upravljalo gospodarskim i financijskim posljedicama za EU. Ministri će imati priliku razmijeniti informacije o mjerama s ciljem ublažavanja posljedica energetske krize te iznijeti mišljenja o mogućoj koordinaciji na razini EU-a. U ovom će dijelu uloge ključnih govornika imati predsjednik Vijeća Nacionalne banke Ukrajine Bohdan Danylyshyn te glavni ekonomist OECD-a Alvaro Pereira.
 
Drugog dana će se održati dodatne radne sjednice. Na prvoj će se ministri baviti mogućim rješenjima za unaprjeđenje okvira gospodarskog upravljanja EU-a. Naime, pokazalo se da trenutni okvir gospodarskog upravljanja nije optimalan, stoga će se povesti rasprava o tome kako osigurati dugoročnu fiskalnu održivost u EU.
 
Posljednja radna sjednica predviđena je za raspravu o zajedničkom europskom okviru za oporezivanje dobiti, odnosno o mogućnosti uspostave zajedničke konsolidirane porezne osnovice.
 
 


Pisane vijesti