Odobreno učlanjenje Republike Hrvatske u Europski stabilizacijski mehanizam

Na sastanku Odbora guvernera Europskog stabilizacijskog mehanizma (European Stability Mechanism, ESM) 5. prosinca 2022. na kojem je na poziv te institucije u svojstvu promatraca sudjelovao dr.sc. Marko Primorac, ministar financija, odobrena je rezolucija kojom se odobrava učlanjenje Republike Hrvatske u ESM. 

Guverneri ESM-a, ujedno i ministri financija europodrucja, usvojili su danas rezoluciju za Republiku Hrvatsku kojom su odobrili članstvo RH u ESM-u koje će uslijediti čim Hrvatska ispuni preostale formalno-pravne korake.
 
Predsjedatelj Euroskupinom g. Paschal Donohoe kao i g. Pierre Gramegna, novoizabrani glavni direktor ESM-a, izrazili su dobrodošlicu Hrvatskoj, uskoro 20. članici ESM-a, te čestitali na skorašnjem pristupanju europodručju, kao važnom trenutku kako za Republiku Hrvatsku tako i za europodručje.
 
Ministar Primorac se zahvalio guvernerima na čestitkama i podršci hrvatskom članstvu u ESM-u i usvajanju navedene rezolucije te informirao o preostalim koracima do punopravnog članstva. Ujedno je novoizabranom direktoru g. Gramegni čestitao na izboru za čelnika ESM-a.
 
Pred Hrvatskom je sada provedba formalnog postupka potvrđivanja Ugovora o osnivanju ESM-a i Sporazuma o izmjeni Ugovora o ESM-u, nakon kojeg će polaganjem isprava o pristupu Republika Hrvatska ispuniti sve formalne uvjete za članstvo.
 
ESM je medjuvladina organizacija osnovana od strane država članica europodručja 2012. godine s misijom podrške državama članicama prevladavanju financijskih kriza, te održavanje dugoročne financijske stabilnosti i prosperiteta. Dionicari ESM-a su isključivo države europodručja.

https://www.esm.europa.eu/press-releases/esm-approves-croatias-application-membership
 

Pisane vijesti