Ministar Primorac potpisao Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Ciprom

Na marginama sastanka Vijeća ministara financija ECOFIN-a, ministar financija Marko Primorac i ciparski ministar financija Makis Keravnos potpisali su Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza između Republike Hrvatske i Republike Cipra.

Potpisivanjem ovog dokumenta zaokružena je mreža ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanju sa svim zemljama Europske unije.
 
Pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Cipra do sada nije bilo riješeno, te je sukladno tome pokrenut postupak za pregovaranje i sklapanje Ugovora. Pregovori koji su prethodili sklapanju ovog iznimno važnog dokumenta za obje države vodili su se u Zagrebu i Nikoziji. Suradnja ciparskih i hrvatskih stručnjaka bila je izuzetno uspješna te su tijekom pregovora razmotrene i usuglašene sve odredbe Ugovora. Ugovorom će se omogućiti rast uzajamne gospodarske suradnje, a posebice glede postizanja brojnih olakšica pri oporezivanju svih vrsta prihoda, te poboljšanja uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Ujedno će se potaknuti borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza putem razmjene obavijesti.
 
Ministri Primorac i Keravnos složili su se da je potpisivanje Ugovora jedan u nizu uspješno ostvarenih ciljeva bilateralne suradnje dviju država. Osim što Hrvatska i Cipar tradicionalno ostvaruju prijateljske odnose i međusobno se podržavaju, u posljednjih nekoliko godina bilježe iznimno uspješan gospodarski zamah i ekonomsku suradnju. Stoga je ovaj Ugovor daljnji korak, čijom će se ratifikacijom i stupanjem na snagu omogućiti jačanje investicijskih aktivnosti i olakšati daljnji razvoj svih oblika gospodarske suradnje između dvije zemlje.
 
 


Pisane vijesti