Ministar Primorac u Hong Kongu potpisao Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Na poziv tajnika za financije Posebne administrativne uprave Hong Konga Paula Chana, ministar financija Marko Primorac sudjeluje na Azijskom financijskom forumu (AFF) uz brojne istaknute visoke predstavnike financijskih institucija i poslovnog okruženja. 

Ministar Primorac je u uvodnom dijelu foruma sudjelovao u raspravi o održivosti financiranja, fiskalnom kapacitetu i potencijalima međunarodne suradnje u kontekstu posljedica COVID-19 pandemije. Također, s ostalim panelistima razmijenio je mišljenja vezano uz ekonomske strukturne reforme, jačanje otpornosti gospodarstva i povećanje produktivnosti u cilju intenziviranja konkurentnosti na globalnom tržištu. Ministar Primorac izložio je važnost kvalitete strateškog planiranja u rješavanju problema kriza na nacionalnoj i globalnoj razini, te istaknuo stabilne hrvatske makroekonomske pokazatelje i povijesno visoki kreditni rejting.
 
U sklopu boravka u Hong Kongu, ministar Primorac potpisao je Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine. Potpisivanjem i stupanjem na snagu ovog Ugovora između dvije države postići će se brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda te poboljšati uvjeti za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Također, povećat će se razina ukupne gospodarske aktivnosti, omogućiti daljnji razvoj i jačanje bilateralnih odnosa.
 
Na inicijativu predstavnika države Katar, ministar Primorac susreo se s ministrom financija Katra Alijem bin Ahmedom Al Kuwarijem. Odnosi između Republike Hrvatske i Države Katar su perspektivni i bilježe konstantan uspon. Ministri su razmijenili mišljenja o mogućnostima jačanja bilateralne suradnje u području financija i gospodarstva. Ministar Primorac upoznao je ministra Al Kuwarija s aktualnim ekonomskim stanjem u Hrvatskoj, prezentirao je potencijale koje nudi hrvatsko gospodarstvo za buduća ulaganja i suradnju s katarskim tvrtkama. Ujedno je naglasio predanost Hrvatske u pogledu aktivnosti na očuvanju stabilnosti javnih financija.
 
Tijekom službenog posjeta Hong Kongu ministar Primorac održao je i sastanke s predstavnicima Gospodarske komore Hong Konga i Kineske gospodarske komore u Hong Kongu. Na sastancima su raspravljene dosadašnje bilateralne i ekonomske aktivnosti te potencijali za intenziviranje budućih ulaganja između dvije zemlje. Ministar Primorac upoznao je predstavnike gospodarskih komora s reformama, kretanjima rasta hrvatskog gospodarstva, mogućnostima za razvoj investicija te izuzetno pozitivnim ocjenama investicijskog kreditnog rejtinga Hrvatske. Također, izrazio je spremnost na daljnje intenziviranje bilateralne suradnje i pozvao na izgradnju daljnjih partnerskih odnosa.
 
Ministar Primorac sastao se i s tajnikom za ekonomske i financijske poslove Posebnog upravnog područja Makaa gdje su razgovarali o razmjeni iskustava u sektoru turizma, posebice u njihovom visokom segmentu.
 


Pisane vijesti