Hrvatsko izaslanstvo sudjeluje na Godišnjoj skupštini EBRD-a

Izaslanstvo Republike Hrvatske sudjeluje na Godišnjoj skupštini Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja se održava u Erevanu, Armenija, od 14. do 16. svibnja.

Uz Ministarstvo financija, izaslanstvo još čine predstavnici Hrvatske narodne banke, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poštanske banke.
 
Tijekom Godišnje skupštine održat će se redoviti izbori za predsjednika EBRD-a. Na dnevnom redu Godišnje skupštine bit će, između ostaloga, usvajanje godišnjih i financijskih izvještaja za 2023. godinu, rasprava o provedbi aktualnog i pripremi novog Strateškog i kapitalnog okvira EBRD-a za razdoblje 2026.-2030. godine te odluke o pristupanju novih članica.
 
Na marginama Godišnje skupštine planirani su i bilateralni sastanci s vodećim ljudima EBRD-a.
 
U sklopu programa Godišnje skupštine, EBRD organizira i tradicionalni Poslovni forum za svoje poslovne goste u okviru kojeg će se održati niz panel rasprava i predstavljanja gospodarskih i poslovnih mogućnosti u pojedinim država.
 
EBRD je međunarodna financijska institucija koja je, u skladu sa svojim mandatom, fokusirana na podršku razvoja i rasta privatnog sektora. Hrvatska je postala  punopravnom članicom EBRD-a 15. travnja 1993. godine. Ukupna vrijednost ulaganja EBRD-a u Hrvatskoj od 1994. godine do kraja veljače 2024. godine iznosi 4,73 milijardi eura kojima je financirano i/ili se financira 248 projekta. Oko 65% portfelja odnosi se na privatni sektor.


Pisane vijesti