Sastanak izaslanstva Ministarstva financija s potpredsjednikom EBRD-a

Izaslanstvo Ministarstva financija sastalo se danas s novim potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za bankarstvo Matteom Patroneom.

Na sastanku, koji je održan u Erevanu u Armeniji na marginama Godišnje skupštine Odbora guvernera EBRD-a, razgovaralo se o aktivnostima EBRD-a u Hrvatskoj, projektima u provedbi kao i o planiranim budućim projektima.
 
Državni tajnik Stipe Župan informirao je potpredsjednika EBRD-a o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i prognozama u nadolazećem razdoblju. Potpredsjednik Patrone iznio je plan aktivnosti EBRD-a u državama članicama Europske unije i ostalim državama operacija, kao i o širenju aktivnosti EBRD-a na područje Subsaharske Afrike i Iraka. Na sastanku su također razmijenjena mišljenja o aktualnim globalnim izazovima, poput negativnih učinaka nelegalne i neopravdane ruske agresije na Ukrajinu i odgovoru EBRD-a, te provedbi zelene tranzicije i digitalne transformacije.
 
Matteo Patrone stupio je na dužnost potpredsjednika EBRD-a za bankarstvo 1. svibnja ove godine. Prethodno je obnašao funkciju direktora EBRD-a za istočnu Europu i Kavkaz te je bio odgovoran za inicijative i operacije EBRD-a u Armeniji, Azerbajdžanu, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.
 


Pisane vijesti