Održan sastanak hrvatskog, slovenskog i austrijskog ministra financija

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Marko Primorac susreo se s ministrima financija Republike Slovenije Klemenom Boštjančičem i Republike Austrije Magnusom Brunnerom u Grazu.

Na trilateralnom sastanku, ministri Primorac, Boštjančič i Brunner razmijenili su mišljenja o budućnosti Unije tržišta kapitala, koja je visoko na dnevnom redu Europske unije. Unija tržišta kapitala ključna je za mobiliziranje privatnih investicija potrebnih za financiranje zelene i digitalne tranzicije, te drugih prioriteta EU-a, uključujući jačanje konkurentnosti Unije.
 
Ministri su također razgovarali o nacionalnim poreznim mjerama koje potiču razvoj tržišta kapitala. U Hrvatskoj mjere porezne politike doprinose razvoju tržišta kapitala poticanjem sudjelovanja malih ulagača. Prihodi od kamata i prihodi od kapitalne dobiti od ulaganja koje izdaje država te jedinice lokalne i regionalne samouprave oslobođeni su poreza na dohodak.
 
Dodatno, ministri su se osvrnuli na financiranje država Zapadnog Balkana putem novog EU Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan te na nadolazeće izbore za Europski parlament. Povodom navedenih tema pripremljena je zajednička izjava ministara financija Austrije, Slovenije i Hrvatske koja će biti javno objavljena. Također, ministri su uputili i zajedničko pismo povjerenici Europske komisije za financijsku stabilnost, financijske usluge i Uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness, u kojem su istaknuli glavne prioritete za daljnji rad na dovršenju Unije tržišta kapitala.
 
Ministar Primorac susreo se i s izvršnim direktorima Styria Media Group, jednim od vodećih medijskih koncerna u regiji, Markusom Mairom i Klausom Schweighoferom, koji su prezentirali aktualnosti vezano uz njihovo poslovanje.
 
Osim toga, ministar Primorac je održao sastanak s guvernerom Štajerske Christopherom Drexlerom na kojem su istaknuti izvrsni bilateralni gospodarski i politički odnosi između Hrvatske i Austrije te je podržano daljnje intenziviranje suradnje u svim segmentima. Govorilo se o jačanju gospodarskih veza, poticanju investicija te o važnosti zajedničkog djelovanja unutar Europske unije.
 
Trilateralni sastanak ministara financija završio je zajedničkom konferencijom za novinare na kojoj su naglasili važnost usuglašavanja stavova od zajedničkog interesa s obzirom na geografsku i političku povezanost. Ministri su izrazili zadovoljstvo uspjehom sastanka te su najavili daljnje korake u jačanju suradnje i provedbi zajedničkih inicijativa.

Pisane vijesti