Potpredsjednik Primorac održao predavanje o stanju javnih financija i javnog duga

Potpredsjednik Vlade i ministar financija dr.sc. Marko Primorac  održao je predavanje o stanju javnih financija i javnog duga u Hrvatskoj studentima fakulteta Političkih znanosti u Zagrebu koji slušaju kolegij Javne financije prof.dr.sc. Zdravka Petaka. 

Na predavanju studenti su mogli čuti o suficitu opće države i smanjenju javnog duga, nastavku pozitivnih makroekonomskih kretanja, pristupanju euro području i uvođenju eura u Hrvatskoj, iznimno uspješnoj provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, postignućima u poreznoj politici, upravljanju javnim dugom i razvoju tržišta kapitala.


Potpredsjednik Primorac istaknuo je kako je upravo razvoj tržišta kapitala jedan od ključnih alata za unaprjeđenje održivosti i razvoja upravljanja javnim dugom, ali i gospodarstvom. On poduzetnicima, državi i ulagateljima omogućuje pristup kapitalu, ali služi i kao pokretač rasta, inovacija i konkurentnosti našeg gospodarstva. Stoga, kazao je, Hrvatska kontinuirano radi na usklađivanju svoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije u tom području.


Veliki poticaj poboljšanju financijske pismenosti i razvoju hrvatskog tržišta kapitala učinjen je, po prvi puta prošle godine, izdavanjem državnih obveznica namijenjenih prvenstveno malim ulagateljima u prvom krugu. Gotovo 45.000 hrvatskih građana upisalo je izdanje obveznica ulažući 1,335 milijardi eura. Navedeno izdavanje obveznica najveće je ulaganje pojedinaca u jedan vrijednosni papir izdan javnom ponudom u povijesti hrvatskog tržišta kapitala.


Upravo ponukani dobrim, ali i očekivanim rezultatima izdanja državnih obveznica, Ministarstvo financija je prošle godine objavilo prvi, početkom godine drugi, a u tijeku je i treći javni poziv na upis Trezorskih zapisa za građane. Time se građanima pružila mogućnost da pristupe kratkoročnom državnom dugu s dospijećem od godinu dana, odnosno u drugom i trećem pozivu moglo se odabrati dospijeće od tri mjeseca. Ovi javni pozivi imaju za cilj proširiti bazu ulagatelja i  investitora na tržištu kapitala, povećati razinu financijske pismenosti te unijeti inovaciju u upravljanje javnim dugom.
 

Pisane vijesti