Potpredsjednik Vlade Primorac primio u nastupni posjet talijanskog veleposlanika

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac primio je u nastupni posjet veleposlanika Talijanske Republike Nj.E. Paola Trichila. Tom prigodom, čestitao je talijanskom veleposlaniku na početku njegovog mandata u Hrvatskoj, te je u prijateljskom razgovoru izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom između Hrvatske i Italije i istaknuo važnost nastavka daljnjeg jačanja bilateralnih odnosa.

Također, upoznao je talijanskog veleposlanika s aktualnim makroekonomskim pokazateljima i provođenjem odgovorne fiskalne politike. Razgovaralo se o izvanrednim rezultatima vezano uz provođenje mjera iz Plana oporavka i otpornosti, pri čemu je veleposlanik Trichila čestitao na uspjehu Hrvatske, kao najuspješnije države članice na razini EU, u pogledu ispunjenja zadanih kriterija i povlačenja sredstava.
 
Potpredsjednik Vlade Primorac izvijestio je veleposlanika Trichila o napretku aktivnosti usmjerenih prema ostvarivanju jednog od ključnih strateških ciljeva - članstva u OECD-u. Naglasio je predanost Ministarstva financija radu na usklađivanju s pravnim instrumentima ove organizacije i istaknuo važnost tih aktivnosti za daljnji gospodarski razvoj Hrvatske. Poseban naglasak stavljen je na talijanska ulaganja u području bankarstva, pri čemu su se obje strane složile da talijanske banke imaju važnu ulogu u hrvatskom bankarskom sustavu. Također, informirao je talijanskog veleposlanika o aktivnostima u pogledu stimuliranja tržišta kapitala, uključujući izdavanje obveznica i trezorskih zapisa koje je uspješno provedeno.
 
Veleposlanik Trichila je izrazio svoje zadovoljstvo dobivenim pregledom iz nadležnosti Ministarstva financija i čestitao na svim uspješno provedenim ciljevima. Istaknuo je spremnost na daljnje jačanje međudržavnih odnosa, provođenje novih inicijativa i stvaranje čvrstih veza između dvije zemlje. Također, pohvalio je napore Hrvatske u modernizaciji i jačanju svog financijskog sektora te izrazio interes za daljnju suradnju na projektima od zajedničkog interesa.
 
Zaključno, na sastanku je dogovoren nastavak suradnje i zajedničkih inicijativa koje će pridonijeti gospodarskom razvoju obiju zemalja, kao i jačanju bilateralnih odnosa na svim razinama.


Pisane vijesti