Ministri financija Austrije, Slovenije i Hrvatske nastavili razgovore o jačanju regionalne suradnje na trilateralnom susretu u Salzburgu

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr.sc. Marko Primorac sastao se s ministrom financija Austrije Magnusom Brunnerom i slovenskim ministrom financija Klemenom Boštjančičem kako bi nastavili suradnju započetu na prethodnom trilateralnom sastanku u Grazu u svibnju ove godine.

Radni sastanak održan je u Salzburgu te je pružio priliku za daljnje razmatranje zajedničkih interesa i izgradnju čvrstih međudržavnih veza.

Tijekom sastanka, ministri su se fokusirali na nekoliko ključnih tema, uključujući Političke smjernice predsjednice Europske komisije, Uniju tržišta kapitala i konkurentnost Europske unije. Posebnu pozornost posvetili su izazovima daljnjeg razvoja financijskog tržišta, analizirajući trenutne nedostatke i prepreke i identificirajući mogućnosti za unaprjeđenje zakonodavnog okvira i jačanje financijske stabilnosti u regiji. Raspravljali su i o demografskim izazovima, strategijama za poticanje inovacija, industrijskoj politici te potrebi prilagodbe obrazovnih sustava novim potrebama na tržištu rada kako bi se osigurala dugoročna konkurentnost regije i Europske unije u globalnoj ekonomiji. Istaknuta je i važnost Inicijative triju mora u smislu poboljšanja prometne i energetske povezanosti između država sudionica čime će se doprinijeti i strateškoj autonomiji Europske unije.

Ministri su također razgovarali o prilikama za zajedničke projekte i jačanje ekonomskih veza među državama, s posebnim naglaskom na stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja koje bi moglo privući nove investicije i podržati održivi razvoj.

Održan je susret s predstavnicima Saveza austrijske industrije, gdje su se razmatrale mogućnosti za jačanje gospodarskih veza i suradnju u područjima kao što su tehnologija, energetska učinkovitost i održiva industrijska proizvodnja. Predstavnici industrije istaknuli su važnost sinergije između javnog i privatnog sektora te su izrazili spremnost za zajednički rad na projektima koji će potaknuti inovacije i gospodarski rast.

Ministri su se složili da će se nastaviti raditi na konkretiziranju zajedničkih inicijativa i projektnih prijedloga kako bi se dodatno unaprijedila suradnja. Ovaj ponovni susret potvrđuje predanost Austrije, Slovenije i Hrvatske jačanju međusobnih odnosa i suradnje s ciljem ostvarivanja dugoročnog gospodarskog prosperiteta u regiji.

Izvor fotografija: Copyright: BKA/Andy Wenzel

Pisane vijesti