Razmjena iskustava i najboljih praksi s Luksemburgom u području tržišta kapitala

Izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Markom Primorcem boravi u studijskom posjetu Luksemburgu, s ciljem razmjene iskustava i najboljih praksi za daljnji razvoj tržišta kapitala i financijskog sektora u Hrvatskoj.

Nakon uspješnog ulaska u europodručje i schengenski prostor, Hrvatska je spremna za daljnje iskorake, osobito u segmentu tržišta kapitala koje nudi značajne prilike za financiranje. Ovo je posebno važno za male i srednje poduzetnike. S obzirom na geografski položaj postoji značajan potencijal koji bi mogao proizići iz optimizacije usmjerene na povećanje učinkovitosti, a to bi moglo donijeti i brojne prednosti za zemlje regije, uključujući povećanje likvidnosti, smanjenje troškova transakcija te jačanje povjerenja investitora.
 
Studijski posjet obuhvaća razmjenu iskustava s predstavnicima Ministarstva financija Luksemburga i drugim ključnim akterima financijske infrastrukture, koja omogućuje Luksemburgu da ostane atraktivna i konkurentna financijska destinacija. Među njima su i organizacije poput Luxembourg House of Financial Technology (LHoFT), Luxembourg Stock Exchange i Luxembourg for Finance (LFF).
 
Kao jedno od vodećih europskih financijskih središta, Luksemburg pruža idealnu priliku za razmjenu najboljih praksi u razvoju tržišta kapitala, ali i za potporu naprednim tehnologijama, uključujući FINTECH industriju i inovativni financijski ekosustav. Poseban naglasak tijekom posjeta stavljen je na praksu burze i regulatora tržišta kapitala, kao i na aktivnosti usmjerene na privlačenje novih ulagatelja i izdavatelja, odnosno dionika financijskog sektora, čime se dodatno jača financijski sektor.


Pisane vijesti