Događanja

Održana svečanost otvaranja twinning projekta u Crnoj Gori za jačanje kapaciteta AFCOS ureda Ministarstva financija Crne Gore

U srijedu, 17. listopada 2018. godine u EU Info Centru u Podgorici održana je svečanost otvaranja povodom početka twinning light projekta „Jačanje kapaciteta Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija (AFCOS ureda)“, kojem je implementacija počela 12. rujna 2018. godine. Projekt vrijedan 200.000,00 eura financira Europska unija, a provode ga zajednički ministarstva financija Crne Gore i Republike Hrvatske, uz administrativnu podršku Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Republike Hrvatske.



 

Tijekom projekta crnogorski i hrvatski stručnjaci će zajednički provesti niz aktivnosti, kako bi ojačali kapacitete Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija (AFCOS ureda) i unaprijedili zakonodavni okvir zaštite financijskih interesa EU u Crnoj Gori. Nakon analize trenutnog institucionalnog i zakonodavnog okvira, pripremit će se operativni protokoli, Smjernice o upravljanju nepravilnostima, Nacionalna strategija za borbu protiv prijevara kao i Metodologija analize rizika. Hrvatski eksperti će također održati treninge i organizirati studijsku posjetu za crnogorske kolege mjerodavnim hrvatskim institucijama te organizirati seminar za medije, s ciljem ukazivanja na važnost podizanja svijesti i aktivnog sudjelovanja javnosti u prijavljivanju i suzbijanju nepravilnosti i prijevara.

Očekuje se da će razmjena iskustava i dobre prakse između korisničke institucije – Ministarstva financija Crne Gore i institucije države članice – Ministarstva financija  Republike Hrvatske dovesti do ojačanih kapaciteta AFCOS ureda u Crnoj Gori, što će za posljedicu imati uspješniju zaštitu financijskih interesa EU u Crnoj Gori.

Na svečanosti otvaranja prisutnima su se obratili Gospodin Hermann Spitz, voditelj Sektora za suradnju Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, veleposlanik Hrvatske g. Veselko Grubišić i g. Nemanja Katnić, Državni tajnik Ministarstva financija Crne Gore. Voditeljice projekta gđa Nataša Kovačević i gđa Mirjana Jurić predstavile su rezultate i aktivnosti projekta. Sudionicima su podijeljeni promotivni materijali, a nakon službenog dijela uslijedila je kratka zakuska.

više

Link
 


Petodnevna konferencija u okviru programa Hercule III

Daljnje jačanje nadležnih institucija u području upravljanja nepravilnostima s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije

Ministarstvo financija organiziralo je međunarodnu konferenciju pod nazivom „Daljnje jačanje nadležnih institucija u području upravljanja nepravilnostima s ciljem zaštite financijskih interesa EU-a", koja se održala u razdoblju od 07. do 11. svibnja 2018. u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Cilj konferencije bio je ojačati institucije u otkrivanju i sprečavanju nepravilnosti i prijevara u korištenju fondova EU-a. Na konferenciji su uz predstavnike Republike Hrvatske gostovali predstavnici šest država članica EU-a: Bugarska, Estonija, Malta, Nizozemska, Rumunjska i Španjolska te tri države kandidatkinje: Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, koje su razmijenile iskustva u području upravljanja nepravilnostima. Konferenciji je ujedno prisustvovala i predstavnica Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), a konferencija je financirana iz Programa Hercule III. Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara u Ministarstvu financija već 12 godina glavna je kontaktna točka OLAF-a vezano uz zaštitu financijskih interesa EU-a.


 

"This training session is supported by the European Union Programme Hercule III (2014-2020).This programme is implemented by the European Commission and it was established to promote activities in the field of the protection of the financial interets of the European Union. (for more information see http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/funding/index_en.htm )"

https://ec.europa.eu/anti-fraud/policy/hercule_en

Brošura

Prezentacije

 


Taiex projekt: "Daljnje jačanje AFCOS sustava u Republici Hrvatskoj"

 U razdoblju od 02. do 06.03.2015.g. u suradnji sa kolegama iz Odjela za unutarnju reviziju i istrage, Republika Malta, Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara (SSNIP) organizirala je stručnu misiju u okviru TAIEX programa.
Cilj ovog projekta bio je daljnje jačanje administrativnih kapaciteta zaposlenika tijela AFCOS sustava u Republici Hrvatskoj, a vezano uz zaštitu financijskih interesa Europske unije u RH.

Navedeni projekt ujedno predstavlja nastavak uspješne suradnje i razmjene iskustva i znanja s kolegama iz Republike Malte. Naime, SSNIP je u suradnji sa Odjelom za unutarnju reviziju i istrage izradio projekt koji se sastoji od dva dijela:

• Prvi dio projekta organiziran je u periodu od 24.-28.03.2014 u okviru studijske posjete predstavnika SSNIP-a nadležnim institucijama Republike Malte vezano uz borbu protiv nepravilnosti i prijevara s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije.

• Drugi dio projekta uključivao je dolazak kolega s Malte u Republiku Hrvatsku gdje su u sklopu petodnevnog predavanja i radionica predstavili sustav zaštite financijskih interesa EU za oko 40 predstavnika AFCOS sustava.