Uvođenje eura

Predstavljen Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković je 17. siječnja 2022. zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, predstavio Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.
 
Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj je objavljen na portalu e-Savjetovanja i dostupan je na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=19676

Javno savjetovanje trajat će 30 dana, od 17. siječnja 2022. do 15. veljače 2022. godine.

 
Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom objavljene su na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te na stranicama Hrvatske narodne banke i dostupne su na poveznicama: 
i
 
____________________________________________________________________________________________________________________
 
Ustrojen Upravljački odbor i koordinacijski odbori radi provedbe aktivnosti iz Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom

Nakon donošenja Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom (u daljnjem tekstu: nacionalni plan) na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj održanoj 31. prosinca 2020. ustrojen je Upravljački odbor i šest koordinacijskih odbora te su imenovani članovi Upravljačkog odbora, kao i glavni koordinatori koordinacijskih odbora.

U Upravljački odbor imenovani su Zvonimir Savić, kao glavni koordinator, Stipe Župan, državni tajnik iz Ministarstva financija te viceguverner Michael Faulend koji predstavlja Hrvatsku narodnu banku. 

Za Koordinacijski odbor za zamjenu gotovog novca glavna koordinatorica je Ivana Jakir-Bajo (Hrvatska narodna banka). Za Koordinacijski odbor za zakonodavne prilagodbe glavna koordinatorica je Ana Zorić (Ministarstvo financija). Koordinacijski odbor za prilagodbu opće države vodit će glavni državni rizničar Ante Matijević (Ministarstvo financija). Za Koordinacijski odbor za prilagodbu financijskog sustava glavnim koordinatorom imenovan je Zdravko Zrinušić (Ministarstvo financija). Za Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača glavnom koordinatoricom imenovana je Nataša Mikuš-Žigman (Ministarstvo gospodrastva i održivog razvoja), dok je za Koordinacijski odbor za komunikaciju glavnim koordinatorom imenovan Zvonimir Frka-Petešić (Vlada Republike Hrvatske). 

Upravljački odbor i koordinacijski odbori zaduženi su za provedbu svih aktivnosti iz Nacionalnog plana na operativnoj razini. Svaki od Koordinacijskih odbora će u svom području koordinirati izradu akcijskog plana i provedbu aktivnosti predviđenih tim planom, a sve s ciljem uspješnog uvođenja eura. Koordinacijski odbori će redovito o svom radu informirati Upravljački odbor, koji će u ime Nacionalnog vijeća na operativnoj razini usklađivati njihove aktivnosti.

Daljnje informacije dostupne su na poveznici 
https://vlada.gov.hr/vijesti/ciljni-datum-uvodjenja-eura-i-dalje-ostaje-1-sijecnja-2023/31189  
____________________________________________________________________________________________________________________

Donesen Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom
Spremi promjeneDodaj kategorijuPregled straniceObriši stranicu Redisplay All Last