Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca

S ciljem sustavnog i trajnog poticanja financijskog opismenjavanja, Republika Hrvatska i ove godine u razdoblju od 22. do 28. ožujka 2021. aktivno sudjeluje u obilježavanju Svjetskog (www.globalmoneyweek.org) i Europskog tjedna novca (www.ebf.eu/europeanmoneyweek).

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade. Od 2012., od kada se održava diljem svijeta, u manifestaciji je sudjelovalo preko 40 milijuna djece i mladih u 175 zemalja i prekomorskih teritorija.
Europski tjedan novca godišnja je inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja, s aktivnostima kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo. Navedene aktivnosti nastoje poboljšati razinu financijske pismenosti boljim financijskim obrazovanjem. Europski tjedan novca sastavni je dio misije Europske bankarske federacije radi promicanja financijske pismenosti u Europi putem događanja, publikacija i partnerstava.


Misija navedenih projekata je podizanje razine financijske pismenosti potrošača putem različitih oblika formalnog i neformalnog financijskog obrazovanja u uvjetima u kojima se uslijed globalizacije tržišta financijskih proizvoda i usluga, kao i razvoja digitalizacije na tržištu nude sve složeniji financijski proizvodi i usluge. Uslijed tih okolnosti sve su izraženije neravnoteže, odnosno nejednakost dostupnih informacija i resursa koje posjeduju pružatelji financijskih proizvoda i usluga s jedne strane te korisnici tih istih financijskih proizvoda i usluga s druge strane.


U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca sudjelovat će Ministarstvo financija, Agencija za odgoj i obrazovanje, Akademija Zagrebačke burze, Ekonomski fakultet Zagreb, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska gospodarska komora, HIFE – Hrvatski institut za financijsku edukaciju, Hrvatska narodna banka, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo financija Porezna uprava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Štedopis - Institut za financijsko obrazovanje i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Navedene su institucije ujedno i članovi Operativne radne grupe za koordinaciju zajedničkih aktivnosti koju je Ministarstvo financija osnovalo temeljem Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020.


S obzirom na izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19, tijekom obilježavanja manifestacije, članovi Operativne radne grupe će svoje aktivnosti predstaviti putem online prezentacije koju objavljujemo u nastavku, a ista se može pronaći i na poveznici: https://mfin.gov.hr/istaknute-teme/financijski-sustav/financijska-pismenost-potrosaca/425.


Za sudjelovanje u obilježavanju manifestacije Svjetskog i Europskog tjedna novca, ovim putem Vas pozivamo da se pridružite pregledom prezentacije ili posjetom internet stranicama članova Operativne radne grupe koji sudjeluju u obilježavanju.



Pisane vijesti