Predstavljena publikacija: „Hrvatska i međunarodne financijske institucije: 30 godina suradnje“

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu danas je predstavljena publikacija „Hrvatska i međunarodne financijske institucije: 30 godina suradnje“ Ministarstva financija i Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Tri desetljeća suradnje Republike Hrvatske s međunarodnim financijskim institucijama  (MFI - Grupacija Svjetske banke, Međunarodni monetarni fond, Grupacija Europske investicijske banke, Europska banka za obnovu i razvoj, Razvojna banka Vijeća Europe, Grupacija Inter-američke banke za razvoj, Azijska infrastrukturna investicijska banka i Europski stabilizacijski mehanizam) prilika su za sagledavanje dosadašnjih odnosa i ostvarenih rezultata. Hrvatska je u 30 godina suradnje s MFI napredovala od države niskog dohotka i značajne korisnice sredstava razvojne pomoći, do države koja ciljano koristi financijske instrumente te postaje donator razvojne pomoći.
 
„Hrvatska je u proteklih 30 godina članstva u međunarodnim financijskim institucijama i u samo 10 godina punopravnog članstva u Europskoj uniji postigla značajne uspjehe i ostvarila svoje ključne ciljeve. Sada smo kao članica europodručja i Schengenskog područja dio najuže jezgre europskih integracija. Ponosni smo što je danas Hrvatska klasificirana kao država visokog dohotka“, kazao je ministar financija Marko Primorac
 
Cilj je ove publikacije, između ostalog, približiti djelovanje međunarodnih financijskih institucija i značenje članstva za Hrvatsku u tim važnim institucijama. S tom svrhom ova publikacija pruža sustavan pregled naše dosadašnje suradnje.

Publikacija
Publication


Stranica