08. ožujka isplata kamata po obveznici Republike Hrvatske

Slika /slike/Vijesti2024/pastedImage.png

Kamate po obveznici izdavatelja Republike Hrvatske, oznake RHMF-O-253B, ISIN: HRRHMFO253B1 čiji je izravan plasman po prvi puta uz institucionalne investitore bio omogućen i građanima, isplatit će se svim njezinim imateljima 08. ožujka 2024.

Ministarstvo financija će posredstvom Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) isplatiti kamate svim ulagateljima koji su  7. ožujka 2024. godine na kraju dana, na svom računu vrijednosnih papira u SKDD-u, imali ovu obveznicu.
 
Ukupno se isplaćuje 67,5 milijuna eura dospjelih kamata od čega 48,7 milijuna eura građanima, a preostali dio institucionalnim investitorima.
Isplata kamata provest će se na IBAN ulagatelja  upisan u sustavu SKDD-a odnosno IBAN evidentiran na računu ulagatelja u SKDD-u na kojem se nalaze upisane obveznice. Više o načinu isplate kamate na: www.skdd.hr
 
Ministar Primorac je istaknuo da: “Navedeno izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir izdan putem javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala,“ te kako je „interes bio velik - 45 tisuća građana upisalo je i uplatilo obveznice, a veliki odaziv poruka je visokog povjerenja građana u vrijednosne papire koje izdaje država. S takvim izdanjima nastavit će se i u budućnosti.“
 
Uzimajući dodatno u obzir izdanje trezorskih zapisa u studenom 2023., ponudom državnih vrijednosnih papira građanima ukupno je otprilike 27 tisuća građana po prvi puta uložilo novac u vrijednosne papire na hrvatskom financijskom tržištu. Na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Zagrebačke burze, održanoj 15. prosinca 2023., Ministarstvu financija dodijeljena je nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala.


Pisane vijesti