Ministar Marić na ECOFIN-u

Slika /slike/vijesti/Ecofin.jpg

Ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) koji će se održati u petak, 27. siječnja 2017., u Bruxellesu.

U zakonodavnom dijelu sastanka Europska Komisija će predstaviti Prijedlog Direktive Vijeća o izmjeni Direktive o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost u pogledu privremene primjene općeg mehanizma obrnutog oporezivanja na isporuke robe i usluga iznad određenog praga, a vezano uz Akcijski plan o porezu na dodanu vrijednost (PDV) iz travnja 2016. u kojem su predstavljeni ciljevi i mjere za modernizaciju sustava PDV-a u Europskoj Uniji (EU). U sklopu Akcijskog plana očekuje se i donošenje prijedloga za uvođenje konačnog sustava PDV-a u prekograničnoj trgovini među poduzećima u državama članicama, a koji bi se temeljio na oporezivanju prekograničnih isporuka roba i usluga.

U ne zakonodavnom dijelu sastanka malteško predsjedništvo, koje će narednom polugodištu predsjedati Vijećem EU, predstavit će prioritete iz svog Programa rada koji se odnose na migracije, jedinstveno tržište, sigurnost, socijalnu uključenost, europsko susjedstvo te pomorski sektor. U dijelu Programa koji obuhvaća ekonomske i financijske poslove prioriteti su ekonomsko upravljanje EU, financijske usluge i bankovna unija, sprečavanje pranja novca, oporezivanje, investicije i proračun EU. Hrvatska pozdravlja Program rada malteškog predsjedanja i utvrđene prioritete za ECOFIN te će dati svoj doprinos u cilju postizanja napretka iz navedenih područja.

Pod točkom koja se odnosi na Europski semestar za 2017., planirano je usvajanje zaključaka Vijeća EU o Godišnjem pregledu rasta i o Izvješću o mehanizmu upozoravanja, te odobrenje Preporuka Vijeća o ekonomskoj politici euro područja.

Europska Komisija izvijestiti će o napretku u pogledu dovršenja reforme u okviru tzv. Baselskog odbora, nakon čega će predsjedavajući Skupine na visokoj razini za vlastita sredstva EU (Mario Monti) iznijeti osnovne nalaze Izvješća u vezi vlastitih sredstava EU objavljenog u siječnju 2017. godine. Nakon prezentacije Izvješća predviđena je rasprava o nalazima vezanim za postojeći sustav prihoda te o prijedlozima Skupine za nova vlastita sredstva.
Na kraju dnevnog reda sastanka je izlaganje predsjednika Europske Investicijske Banke (EIB) Wernera Hoyera o stanju vezanom uz Inicijativu o ekonomskoj otpornosti (Economic Resilience Initiative). Cilj Inicijative je pružanje financijske potpore zemljama tzv. Južnog susjedstva (Sjeverna Afrika i Bliski Istok) i zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija) koje su pogođene posljedicama izbjegličke krize. Inicijativom su predviđena ulaganja u izgradnju vitalne infrastrukture (vodo-opskrbu, energetiku i sl.) te obrazovanje, zdravstvo i razvoj malog i srednjeg poduzetništva u navedenim državama. Inicijativom će se omogućiti ukupno financiranje investicija od preko 35 milijardi eura u javnom i privatnom sektoru tijekom razdoblja do 2020. godine.



Pisane vijesti