MINISTAR ŠUKER POTPISAO SPORAZUM IZMEčU VLADE RH I VLADE RUSKE FEDERACIJE O REGULIRANJU OBVEZA BIVŠEG SSSR-a PREMA RH

Ministar financija Ivan Šuker je danas u Moskvi potpisao u ime Vlade Republike Hrvatske Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a prema RH po obračunima vezanim uz robnu razmjenu između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

U ime Vlade Ruske Federacije, Sporazum o reguliranju klirinškog duga potpisao je Sergej Storčak, zamjenik ministra financija.

Nakon potpisivanja Sporazuma, ministra Šukera i hrvatsko izaslanstvo primio je ministar financija RF Aleksej Kudrin i tom prigodom potvrđen je obostran interes za jačanjem gospodarske suradnje između dviju zemalja, osobito u području energetike. Ministar Šuker je potvrdio interes Vlade RH i za proširenjem investicijske suradnje u oblasti energetske infrastrukture.

Potpisivanjem Sporazuma, koji je rezultat dugotrajnih pregovora, Hrvatska je, kao prva od zemalja sljednica bivše SFRJ, uredila važno pitanje podmirivanja duga u iznosu od 185,7 milijuna USD, isporukom roba i usluga, a u ugovorenom godišnjem iznosu od 37,1 milijuna USD tijekom idućih pet godina.
Hrvatska strana odlučila se za naplatu isporukom roba i opreme, budući da to pruža mogućnost realizacije potraživanja kroz pet godina, te putem proizvoda visoke tehnologije koji su Hrvatskoj potrebni. Riječ je o opremi za TE Sisak, višenamjenskim helikopterima i sredstvima za pripremu projekta plinovoda iz Mađarske do Donjeg Miholjca.

S hrvatske strane potpisivanju Sporazuma nazočili su Hido Biščević, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvoje Radovanić, pomoćnik ministra financija, Ivo Bačić, pomoćnik ministra obrane i Božo Kovačević, veleposlanik RH u Moskvi. S ruske strane potpisivanju Sporazuma su nazočili predstavnici Ministarstva financija RF, Ministarstva vanjskih poslova RF, Ministarstva gospodarskog razvitka i trgovine RF te Vnješekonombanke.



Pisane vijesti