USPOSTAVOM AFCOS-A HRVATSKA ZA JOŠ JEDNU STEPENICU BLIŽE EUROPSKOJ UNIJI

Ministar financija Ivan Šuker primio je danas predstavnike Ureda Europske komisije za borbu protiv prijevara OLAF (fran. Office Europeean de Lutte Anti- Fraude) predvođene glavnim upraviteljem Franzom Hermannom Bruennerom. Teme sastanka bile su borba protiv prijevara i korupcije te uspostava Ureda za koordinaciju u borbi protiv prijevara (eng. Anti Fraud Co Ordinating Structures) AFCOS. To je središnja točka u svim državama članica EU, čija je uloga pomaganje i podrška OLAF-u i državama članicama u učinkovitoj brobi protiv prijevara.

Uspostavom AFCOS-a Hrvatska će biti za još jednu stepenicu bliže Europskoj uniji. Stoga je današnja posjeta delegacije OLAF-a iznimno važna, jer je time Hrvatska pokazala spremnost i odlučnost u borbi sprječavanja prijevara i korupcije.

S hrvatske strane na sastanku su prisustvovali ministrica pravosuđa Ana Lovrin, ravnatelj policije Marijan Benko, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinko Cvitan, državna tajnica Snježana Bagić, državni tajnik mr.sc. Ante Žigman, pomoćnica ministrice Ljiljana Vodopija Čengić i pomoćnica ministra mr.sc. Ljerka Linzbauer. Ispred OLAFA na sastanku su prisustovali voditelj voditelj Ureda za radne programe, izvješća i Savjetodavni odbor Luc Schaerlaekens, a Delegacije Europske komisije u RH savjetnik Christos Makridis i voditeljica projekta javne uprave Ritvi Heikkinen.

Ministar financija Ivan Šuker zahvalio se Europskoj komisiji i OLAF-u na povjerenju koje je ukazano Republici Hrvatskoj u procesu pridruživanja Europskoj uniji te današnoj posjeti. Istaknuo je niz postignuća Ministarstva financija do danas na sprječavanju prijevara i korupcije u javnim financijama. Među ostalim, uspostavljanje jedinstvenog računa državne riznice, ustrojavanje unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru i unutarnje revizije s ciljem pomoći svim tijelima državne vlasti u uspostavi efikasnog sustava kontroliranja, revidiranja, izvještavanja o korištenju proračunskih sredstava u skladu s praksom i preporukama EU. Nadalje, upoznao je delegaciju OLAF-a s prijedlogom Zakona o PIFC-u, kojim se uređuje sustav unutarnjih financijskih kontrola i unutarnja kontrola u javnom sektoru. Potvrda kvalitete učinjenog u Ministarstvu financija je akreditacija od Europske komisije za korištenje predpristupnih sredstava EU za fondove ISPA, PHARE i CARDS, te ustrojavanje Nacionalnog fonda. Posebno je istaknuo izniman uspjeh prezentiranog i učinjenog na poglavlju broj 32. Financijski nadzor na nedavno održanom screeningu, što je potvrdila i Europska komisija.

Ministar Šuker je istaknuo kako je Vlada RH svjesna potrebe osnivanja AFCOS-a u Hrvatskoj, a prije svega zbog značajnog iznosa predpristupne pomoći koji se već koristi, i kako se moraju uspostaviti odgovarajuće kontrole sredstava u Nacionalnom fondu te administrativne strukture Hrvatske približiti OLAF-u.

Glavni upravitelj OLAF-a Franz Hermann Bruenner, ukazao je na važnost uspostave AFCOS-a i njegovu ulogu te kako je najbolje uspostaviti AFCOS u ranijoj fazi pristupanja neke zemlje EU. Unutar zemlje treba postojati operativno neovisno tijelo, istaknuo je, u kojem će se koncentrirati sve informacije te proslijeđivati nadležnim tijelima i OLAF-u.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin upoznala je predstavnike OLAF-a s doprinosom pravosuđa borbi protiv prijevara i svemu što se radi na ubrzanju sudskih postupaka. Istaknula je i kako se iznimno puno radi na edukaciji sudaca kako bi se mogli nositi s novim oblicima zločina koji se stalno pojavljuju.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinko Cvitan upoznao je predstavnike OLAF-a s ulogom, zadacima i ciljevima Državnog odvjetništva u borbi protiv korpucije i prijevara, te ulogom Uskoka. Istaknuo je, među ostalim, kako već sada postoji dobra suradnja na tom području između Državnog odvjetništva, Ureda za sprječavanje pranja novca, Carinske i Porezne uprave, Državnog inspektorata te Ministarstva unutarnjih poslova.

Na sastanku je zaključeno kako je Vlada RH spremna za osnivanje AFCOS-a krajem 2006. godine. Također, kako treba odrediti odgovornosti u zaštiti financijskih interesa Europske unije i administrativnu strukturu državne uprave približiti OLAF-u.
OLAF (francuski - Office Européen de Lutte Anti-Fraude) je specijalizirana uprava Europske komisije zadužena za borbu protiv prijevara.

Misija OLAF-a je zaštita interesa Europske unije u smislu borbe protiv prijevara, korupcije i bilo kakvih drugih nelegalnih aktivnosti (nepravilnosti), uključujući nepravilnosti i prijevare unutar Europske komisije.

AFCOS (eng. Anti Fraud Co Ordinating Structures) - Nacionalna, središnja kontakt točka u svim državama članicama (također u Bugarskoj i Rumunjskoj). Uspostavljena je unutar svih država članica EU. čija uloga je pomaganje i podrška OLAF-u i državama članicama u učinkovitijoj borbi protiv prijevara.

AFCOS je potreban zbog toga jer značajni iznos predpristupne pomoći se već koristi u državama kandidatima te se moraju uspostaviti odgovarajuće kontrole, potrebna je jasnija definicija odgovornosti država kandidata u smislu zaštite financijskih interesa EU, zbog članaka 280. Ugovora o osnivanju EZ, manjka iskustva u upravljanju javnim sredstvima (fondovima) i administrativna struktura država kandidata nepoznata je OLAF-u.



Pisane vijesti