MINISTARSTVO FINANCIJA UČINILO SVE SUKLADNO ZAKONSKIM OVLASTIMA U VEZI ŠKZ "VIROVITICA"

Ministarstvo financija je učinilo sve mjere i postupke u okviru svojih zakonskih ovlasti u vezi Štedno-kreditne zadruge "Virovitica".

ŠKZ "Virovitica" je, na temelju odobrenja Ministarstva financija, 17. ožujka 2003. godine upisana u sudski registar i započela s obavljanjem poslovanja.

Ministarstvo financija u sklopu redovnih aktivnosti obavilo je početkom 2004. godine nadzor nad cjelokupnim poslovanjem ŠKZ "Virovitica" prilikom kojega su utvrđene nepravilnosti u poslovanju zadruge, a odnose se na kreditno i depozitno poslovanje, te obračun i izdvajanje pričuva. S tim u vezi protiv ŠKZ "Virovitica" i odgovornih osoba Ministarstvo financija je, sukladno svojim ovlastima, podnijelo prekršajne prijave nadležnom Prekršajnom sudu u Virovitici i o nalazima nadzora obavijestilo Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici radi utvrđivanja elemenata za pokretanje istražnog i kaznenog postupka.

Također, Ministarstvo financija je sukladno aktivnostima i događanjima vezanim za ŠKZ "Virovitica", te postupanju drugih nadležnih institucija u 2005. godini obavilo nadzor navedene zadruge.

Nad ŠKZ "Virovitica" je zbog financijskih problema otvoren 2006. godine stečajni postupak prema rješenju nadležnog Trgovačkog suda u Bjelovaru.

Ovim skrećemo pozornost da su Štedno-kreditne zadruge oblik dobrovoljnog udruživanja zadrugara, nisu otvorene za javnost (Zakon o štedno-kreditnim zadrugama NN 84/02), a ulozi nisu osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (Zakon o osiguranju depozita NN 177/04).

Štedno-kreditne zadruge, sukladno Zakonu o platnom prometu u zemlji (NN 117/01) kao i drugi poslovni subjekti novčana sredstva vode na računima kod banaka i plaćanja obavljaju preko tih računa, kao i gotovinskim putem sukladno Odluci o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem (NN 36/02).

O Štedno-kreditnim zadrugama

Štedno-kreditna zadruga je oblik dobrovoljnog udruživanja osoba - zadrugara koji zajednički djeluju radi ostvarivanja zajedničkog interesa međusobne štednje i kreditiranja prema načelu uzajamne pomoći pri čemu zaštićuju svoj gospodarski interes.

Svojstvo zadrugara stječe se dobrovoljnim prihvaćanjem unaprijed utvrđenih pravila i uvjeta poslovanja štedno-kreditne zadruge i svi zadrugari su ravnopravni u ostvarivanju svojih prava i obveza, odgovornosti i ovlastima neovisno o iznosu sredstava s kojima kao zadružnim udjelima sudjeluju u poslovanju zadruge kroz njena tijela.

Tijela štedno-kreditne zadruge su skupština, nadzorni odbor i upravitelj čije članove imenuju zadrugari iz svojih redova, te na taj način u ekonomskom smislu svaki zadrugar je vlasnik štedno-kreditne zadruge.

Skupština štedno-kreditne zadruge koju čine svi zadrugari sastaje se najmanje jednom godišnje i dužna je podnijeti svojim članovima - zadrugarima izvješće o djelovanju i poslovanju, kao i dogovoriti eventualne izmjene uvjeta poslovanja.

Za štedne uloge u ŠKZ jamče solidarno svi zadrugari i s obzirom da ŠKZ nije otvorena za javnost i takvi štedni ulozi nisu osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, što je izričito navedeno Zakonom o ŠKZ, kao i u svakom ugovoru o štednji.

Minstarstvo financija izdaje rješenja za rad i nadzire rad štedno - kreditnih zadruga.



Pisane vijesti